Obilne padavine u proteklom periodu ne gode nijednoj primarnoj poljoprivrednoj kulturi. Oranice su previše vlažne i nijedna biljna vrsta ne može da izdrži toliku količinu padavina. Agronomi kažu da bi bilo dobro da nastupi topliji period, sa više sunca i višom dnevnom temperaturom

Kukuruzu, koji se kod nas najviše seje, obilne padavine nisu, bar za sada, naudile, ali je pšenici velika količina padavina nanela štetu.

Stručnjak za pšenicu prof. dr Miroslav Malešević kaže da je poleganje pšenice usled kiše i prevlažnog zemljišta masovno. ”U fazi nalivanja zrna poleganje će izazvati veliku štetu. Zrno će biti slabije naliveno, kvalitet zrna neće biti dobar, a klas će biti podložan bolesti i štetočinama”, naveo je prof. dr Malešević. Polegla pšenica se neće ispraviti. Samo će klas zauzeti vertikalan položaj dok će stablo ostati povijeno. Gubitak prinosa već sada se može proceniti na deset do 30% i ratari ne mogu ništa da učine da bi spasli rod.

Dr Goran Bekavac sa Nacionalog insituta za ratarstvo i povrtarstvo kazao je da je kukuruzu bilo odviše padavina i da je zadnji čas kada treba da nastupi sunčani perod.

Što se voća tiče, trenutno su najugroženije trešnje, rane i srednje rane sorte. Rod je usled kiše popucao i voćari koji imaju trešnjake biće na gubitku jer takvo voće kao druga klasa je jeftinije i ne može da ide u izvoz.

I jagode su tokom obilnih kiša stradale jer je zbog velike vlage rod trulio, pa jagoda ove godine imamo za trećinu manje nego prošle godine.

Profesor na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu dr Nenad Magazin kaže da su maline, borovnice i kupine u fazi cvetanja pa se sa sigurnošću ne može kazati koliko su obilne padavine uticale na ovo voće.

U povrtarstvu česte kiše nanose štetu samo u rasadnicima jer je stiglo vreme da se seje rasad paprike, paradajza i celera na otvorenim poljima, dok ostalom posejanom povrću na njivama više smeta vlažnost vazduha.

Prema rečima profesora Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu Đorđa Vojnovića, vađenje mladog krompira je pri kraju i za krtolu jake kiše nisu uticale na kvalitet roda ni prinos. ”Ni krompiru posejnom u maju za jesenju i zimsku potrošnju, takođe, ne smetaju padavine. Grašku i boraniji više smeta vlažnost vazduha nego padavine”, kaže Vojnović.

Vojnović savetuje povrtare, ali i ostale koji se bave poljoprivredom da, usled promene klime, treba da osiguraju rod.

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">