U SAD-u se koriste velike količine antibiotika na farmama, 25 mg/kg za piliće i čak 426 mg/kg za ćurke, što je znatno iznad nivoa propisanih u Evropskoj uniji. Ista situacija je i sa hlorisanom piletinom, a upotreba tog sredstva za pranje pilića u EU je i dalje zabranjena

Nakon Bregzita, Velika Britanija traži razne načine za sklapanje trgovinskih sporazuma sa zemljama izvan EU. Planiraju značajna sniženja carina na uvoz mesa u zemlje sa kojima još nemaju sporazum o slobodnoj trgovini poljoprivrednim proizvodima, poput SAD-a. Međutim, SAD traže od Britanaca da prihvate njihove prehrambene standarde koji nisu ni približni kao evropski.

U SAD-u se koriste velike količine antibiotika na farmama, 25 mg/kg za piliće i čak 426 mg/kg za ćurke, što je znatno iznad nivoa propisanih u VB. Ista situacija je i sa hlorisanom piletinom, a upotreba tog sredstva za pranje pilića u EU je i dalje zabranjena.

U SAD-u se antibiotici i dalje previše koriste, uprkos sve snažnijim upozorenjima o njihovoj opasnosti za ljudsko zdravlje. “Britanski potrošači treba da budu zabrinuti ako mogući trgovinski sporazum poveća uvoz američkog mesa i mlečnih proizvoda, jer bi bakterije otporne na antibiotike mogle da zaraze ljude”, izjavio je Kolin Nunan, portparol “Save our Antibiotics”.

Upozorava da je jasno da će SAD želeti da postigne dogovor na temelju minimalnih standarda koje primenjuje, ali ako britanska vlada prihvati ovo stanovište, to bi unazadilo domaće farmere koji su do sada težili smanjenju lekova. Proizvođači u toj zemlji morali bi da se takmiče sa mnogo jeftinijim mesom i mlečnim proizvodima koji se proizvode u mnogo intenzivnijim uslovima i sa većom upotrebom antibiotika.

Od 2022. u EU biće zabranjena sva rutinska upotreba antibiotika

Od 28. januara 2022. u EU biće zabranjena sva rutinska upotreba te vrste lekova na farmama, uključujući i sve preventivne tretmane za grupe životinja. SAD su snažno napale novo zakonodavstvo EU, rekavši da je to samo izgovor za stvaranje prepreke u trgovini.

Podsećamo, SAD je početkom godine pozvao EU da ponovno razmotri zabranu uvoza tzv hlorisane piletine i govedine tretirane hormonima. Zahtev je usledio nakon što je američki predsednik Donald Tramp zapretio da će evropskim kompanijama nametnuti astronomske carine, posebno na automobile, hranu i vina, ako EU ne nastavi trgovinske pregovore sa Amerikom koji su zapeli na poljoprivredi.

STO je 2017. razvila nove smernice o upotrebi antibiotika na farmama, preporučivši prestanak njihovog korišćenje za grupnu prevenciju. Međutim, američko Ministarstvo poljoprivrede osudilo je te smernice, rekavši da su “naučno nepotvrđene”.

Britanska vlada kaže da će se pridržavati većine mera u vezi sa korišćenjem poljoprivrednih antibiotika, ali još nije dala izjavu kojom bi zabranila preventivno grupno lečenje.

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">