Otvarajući poljoprivredni sajam “Paris International Agricultural Show 2023.”, predsednik Francuske Emanuel Makron upozorio da je došao “kraj perioda u kome je vode za poljoprivredu bilo u izobilju”.

Na francuskom poljoprivrednom sajmu, predsednik Makron pozvao je proizvođače da budu pažljiviji u korišćenju resursa, proglašavajući „kraj obilja“. Sve se ovo događa dok Francuska i mnoge druge evropske zemlje trpe još jednu sušu.

„Nacija bi trebalo da po pitanju vode uradi kao što je to urađeno u oblasti energetike. Potrebno nam je otrežnjenje. To znači da svi mi – građani, industrijalci, službe, lokalne vlasti, poljoprivrednici – moramo obratiti pažnju na ovaj resurs koji postaje retkost. To sam rekao krajem leta, to je kraj izobilja“, izjavio je francuski lider.

Kako bi uravnotežio međunarodnu konkurenciju, francuski predsednik poslao je poruku i zemljama Latinske Amerike. Emanuel Makron kaže da trgovinski sporazum između Evropske unije i tamošnjih zemalja „nije moguć“ ako ne poštuju ista ekološka i sanitarna pravila.

Sporazum između dva bloka postignut je 2019. godine, nakon više od 20 godina pregovora, ali dokument tek treba da ratifikuju zemlje članice.

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">