Izvor: PKS

U vreme kada smo izvezli 1,7 miliona tona kukuruza, uvozimo svinjsko meso. Lane je Srbija izvezla oko 4.000 tona junećeg mesa od čega je na tržište Evropske unije izvezeno svega 1.000 tona. U ovoj godini u Srbiji treba očekivati dalji pad stočarske proizvodnje koja je u velikoj krizi jer ne postoji podsticajna agrarna politika države, izjavio je Vojislav Stanković iz Centraza naučno istraživački rad Privredne komore Srbije. Od ukupnog nacionalnog budžeta za agrar je izdvojeno svega 2,6 odsto ili 22 milijarde dinara, a trebalo bi da Agrarni budžet bude najmanje 10 odsto ili četiri puta viši od sadašnjeg, rekao je on u PKS, na sasatanku Udruženja klastera proizvođača i izvoznika junećeg mesa. Stankovich je dodao da se PKS zalaže da se za stočarstvo izdvaja dve trećine Agrarnog budžeta kao i da bude subvencionisana proizvodnja tovnih grla, a ne samo matičnih. On je naveo da je trenutno u Srbiji slaba prodaja mesa zbog pada životnog standarada i krize i dodao da, kada se ta situacija popravi, mogli bismo se suočiti sa nestašicom mesa, mleka i prerađevina.

„Uz dobru agrarnu politiku koja bi trebalo da bude orijentisana prema stočarskoj proizvodnji ovaj problem mogao bi da bude rešen za tri do pet godina“, naglasio je Stanković. On je podsetio da je lane Srbija izvezla oko 4.000 tona junećeg mesa od čega je na tržište Evropske unije izvezeno svega 1.000 tona, što je vrlo skromno i pokazuje koliko je loša situacija u govedarstvu i klaničnoj industriji. Naime, kvota za izvoz Srbije u EU je 8.700 tona.

Potpredsednik PKS dr Stojan Jevtić predstavio je ponudu jedne kompanije iz Rusije za izvoz 8.000 tona junetine iz Srbije istakavssi da će ove godine Evropi nedostajati 600.000 tona junećeg mesa. On je posebno podvukao da nije dobro što Srbija usvet izvozi sirovine, primer od 1,7 miliona tona kukuruza, a istovremeno dok je u Srbiji prazno čak 40.000 obora za to0v svinja, ona uvozi svinjsko meso. Prime je izvoz kukuruza u Makedoniju,a potom uvoz tovljenika i mesa iz ove zemlje.

Na taj predlog za izvoz u Rusiju proizvođači junećeg mesa odgovorili su da Srbija trenutno nema mogućnosti da izveze tolike količine jer je za 8.000 tona mesa potrebno 32.000 grla stoke. Istovremeno u SRbiji ima samo 10.000 grla kvalitetnih bikova. Proizvođači su istakli da bez pomoći države, tačno utvrđenog iznosa subvencija, obezbeđenja kukuruza iz robnih rezervi kao i povoljnih kredita nema oporavka stočarstva u Srbiji.

Direktor Stokoimpeksa iz Nissa Vilotije Stojković rekao je da su srpski proizvođači zainteresovani za izvoz mesa ali da zbog trenutne situacije nisu konkurentni i nisu shvaćeni kao ozbiljni partneri na stranim tržištima. On je dodao da velike probleme stočarstvu stvara i siva ekonomija i nelegalan uvoz mesa iz Brazilai Argentine koji je kako je rekao preplavio jug Srbije.

Ukazujući na kritično stanje u srpkom stoačrstvu, koej u bruto društvneom proizvodu poljopripriovrede učestvuje sa manje od 30 odsto, proizvođači mesa u Sribji su ukazali i na pad potrošnje u Srbiji. Jer, prema najnovijim podacima potrošnja mesa i mleka u Srbiji po stanovniku iznosi tek 34 kilograma odnosno 56 litara na godišnjem nivou po jednom stanovniku, što je daleko ispod evropskog proseka, rekao je Vojislav Stanković. On je naveo da od ukupne potrošnje mesa po stanovniku u Srbiji 18 kilograma je živinsko, 16 kilograma je svinjsko dok svega četiri kilograma odlazi na junetinu. Po njegovim rečima prosek u EU je oko 80 kilograma mesa i oko oko 86 litara mleka na godišnjem nivou po glavi stanovnika.

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">