Poslednjih godina trendovi u povrtarstu se vrtoglavo menjaju i to posebno u proizvodnji krompira. Pa se tako na tržištu sada mnogo više traži krompir koji je namenjen za pravljenje pomfrita i čipsa. I ne samo to, Srbija kao zemlja koja prati potrebe tržišta trostručila je preradu ove povrtarske kulture u takozvanu kocku za supu.

U zemljama bliskog istoka potrošači se okreću pomfitu umesto tradicionalnih jela od pirinča. A u restoranima brze hrane kao adekvatnim zamenama za Mekdonalds ova namirnica se često kupuje. Jefitin, hranljiv i pun ugljenih hidrata pomfirt je za mnoge potrošače prvi na listi za kupovinu.

Mnoge nerazvijene zemlje Afrike, Azije i latinske Amerike su potrebe za ugljenim hidratima nekada nadoknađivale drugim proizvodima između ostalog i slatkim krompirom. Pa je tako krompir u ovim zemljama lakozamenio mnoge tradiocionalne namirnice kao što je pirinač.

  • Autor
    Članci
  • Komentari (1)
    Član 451

    Zasto nam citiraju mnoge nerazvijene zemlje latinske Amerike, Azije i Afrike. Mi se granicimo sa Evropom. Dositej je pre vise od 200 godina prvi put doneo krompir iz Trsta u Srbiju. Prerada krompira u pomfrit i chips je najnezdraviji nacin prerade. Evropa nam je ostavila tradiciju kuvanog i pecenog krompira, a to je najzdravije.

    Milivoje Jovic, tehnolog-konsultant

Odgovor na: Krompir se sve više prerađuje u pomfrit, čips i kocku za supu

Napišite komentar


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">