Udruženje za tehnologiju vode i sanitarno inženjerstvo, Udruženje vodovoda i kanalizacije Srbije, Institut za hemiju, tehnologiju i metalurgiju, pod pokroviteljstvom Privredne komore Srbije, organizovali su Medjunarodnu konferenciju „Kvalitet vode u sistemima vodovoda i vode u industriji“

Cilj konferencije je informisanje stručnih institucija i javnosti o kvalitetu vode u sistemima vodovoda, uz primenu savremenih dostignuća, rekao je otvarajući dvodnevni naučno-stručni skup Predrag Bogdanović iz Udruženja za tehnologiju vode i sanitarno inženjerstvo.

Oko 65 odsto stanovnika u Srbiji koristi vodu iz urbanih vodovodnih sistema, ali 35 odsto iz lokalnih vodovoda, koja je nedovoljno kontrolisana, često lošeg kvaliteta, potencijalno opasnih pozdravlje. Udruženje za tehnologiju vode nastoji da, u saradnji sa nadležnim institucijama, upozori na neophodnost rešavanja problema. Pre nekoliko godina pokrenuta je publikacija koja se bavi isključivo problemima kvaliteta vode u malim vodovodima. Prema njegovim rečima, svi veliki gradovi u Srbiji, Beograd, Niš, Kragujevac, Subotica i drugi, imaju uredno rešeno snabdevanje vodom, dobru kontrolu vode i sopstvenu i nadležnih institucija u ime države. Bogdanović je ukazao i na obavezu velikih vodovoda da pomognu malim vodovodima, ocenivši da to često nije slučaj.

Problem je nedostatak stručnih ljudi koji se bave kontrolom kvaliteta. U Rumuniji je putem regionalizacije, uspostvaljena mnogo bolja kontrola vodovoda.

Sekretar Udruženja za komunalne delatnosti Privredne komore Srbije Branimir Ljumović ukazao je da je značaj očuvanja vodovoda, zajednički interes svih stanovnika Srbije i da će biti nastavljena borba.

Doktorka Snežana Dejanović iz Instituta za javno zdravlje Srbije rekla je da kvalitet vode iz centralnih vodovodnih sistema u Srbiji kontroliše taj institut. Voda čini osnovni konstitutivni element ljudskog organizma, a u dovoljnoj količini omogućuje funkcionisanje svih metaboličkih sistema u organizmu, dok, nasuprot tome, nebezbedna voda predstavlja razlog pojave velikog broja bolesti. Svi učesnici u kontroli ove namirnice, moraju da rade na eliminaciji rizika, poručila je ona.

Dejanović je predstavila metodologiju koja se koristi u Institutu za javno zdravlje Srbije, prema kojoj se svi ispitivani centralni vodovodi, procena zdravstvene ispravnosti, vrše na osnovu procenta neispravnih uzoraka, a u obzir se ne uzimaju procenti indikatora ispravnosti na zdravlje. U proteklom desetogodišnjem periodu, u grupu fizičko-hemijski neispravnih vodovoda svrstano je u proseku oko 39 odsto ispitivanih centralnih vodovodnih sistema. Kao najčešći razlog neispravnosti navodi se povećana mutnoća i boja, a u gotovo svakom trećem vodovodnom sistemu razlozi za neispravnost su bili povećan utrošak kalijum-permanganata, koncentracija amonijaka, povišena koncentracija gvoždja, dok je u svakom petom vodovodu razlog neispravnosti činila povišena koncentracija mangana, ukazala je Dejanović.

Konferencija je podeljena u dve tematske oblasti – Kvalitet vode u sistemima vodovoda i vode u industriji. Prvog dana, u Privrednoj komori Srbije, bilo je reči o kvalitetu vode u sistemima vodovoda, razmotrena je problematika kontrole kvaliteta vode za piće, standardi, propisi i nove tendencije, dok će drugog dana konferencije, u Vrčinu, biti razmotrena tematika o kvalitetu vode u industriji. Učesnici konferencije imaće priliku da se detaljno upoznaju sa programom rada «Superlaba» i najmodernijom opremom za kontrolu kvaliteta vode, što će predstavljati značajno iskustvo za mala i srednja preduzeća vodovoda i kanalizacije.

Izvor: PKS

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">