The Nantwich International Cheese Awards najveća je izložba sira na svetu, tako da je glavna nagrada ekvivalent osvajanju Svetskog kupa
U avgustu 1914. godine, pre 105 godina – Edvard Ernest Padfeld kupio je 240 hektara zemljišta. Sa tog zemljišta obezbeđivana je hrana za rasu krava šorthorn, izvorno nastale u 18. veku na severoistoku Engleske. Ubrzo zatim njegova supruga je počela da proizvodi sir čedar (cheddar).

Kompanija koju danas vodi 4. generacija porodice Padfild, sa ponosom je primila nagradu za vrhunski proizvod na Međunarodnim takmičenju za sir i mlečne proizvode, koje je održano u Nantviču u Engleskoj. Za ovo takmičenje prijavljeno je više od 5.000 uzoraka iz 27 zemalja. Kompanija The Bath Soft Cheese izbila je na sam vrh.

Sir čedar

Čedar sir je relativno tvrd, sasvim beo, ponekad oštar, prirodan sir. Nastaou engleskom selu Cheddar u Somersetu. Sirevi ovog stila sada se proizvode i izvan ovog regionakao i u nekoliko zemalja širom sveta. Čedar je najpopularnija vrsta sira u Velikoj Britaniji. Tržišni udeo mu je 51% a procenjeno u novcu to je 1,9 milijardi funti godišnje.

U proizvodnji njihovog pobedničkog sira je od vitalnog značaja kvalitet mleka proizveden na farmi. Krave prosečno godišnje daju 7,441 litara mleka, uz 3,97% mlečne masti i 3,24% proteina. Na organskim pašnjacima oko farme napasa se 165 hoštajn krava. Dnevno proizvedu 3.500 litara mleka, što otprilike iznosi 1,2 miliona litara mleka godišnje.

„Dnevno na farmi od 2.000 do 2.500 litara organskog mleka upotrebimo za pravljenje sira“, kaže izvršni direktor Hju Padfild. „Našim mlekom snabdevamo naš kafić i neke lokalne restorane i specijalizovane prodavnice sa proizvodima koji imaju dodatu vrednost. Ohrabrujemo kupce da posete našu farmu i kupe sveže mleko iz našeg mlekomata“.

Tokom takmičenja sudije su bile impresionirane porodičnim sirom Wyfe of Bath. Ovaj polutvrdi sir je vrlo kremast i orašast sa nijansama karamele. Kompaniji je na izložbi uručeno ukupno 6 nagrada, uključujući i one za najbolji engleski sir Merri Wife i The Bath Soft Cheese.

U mlekari posetioci mogu da uživaju u obilasku objekata za pravljenje sira, i prostorijama u kojima sir sazrevaju do željenog, savršenog ukusa. U kompaniji veruju da je izuzetno kvalitetno organsko mleko ključ njihovog uspeha.

Za Padfilde uspesi nisu novina. Njihov Blue Blue 2014. godine osvojio je World Cheese Awards. Tim je oduševljen ovogodišnjom nagradom .

„Apsolutno smo oduševljeni. Biti šampion na International Cheese Awards dostignuće je o kome svaki proizvođač sira sanja, a za mali seoski biznis poput našeg, to je neverovatno “, rekao je Hju Padfild. „The Nantwich International Cheese Awards najveća je izložba sira na svetu, tako da je ovo ekvivalent osvajanju Svetskog kupa. Imamo fantastičan tim koji sav sir proizvodi ručno i ne možemo se nadati boljem priznanju za naš naporan rad“.

Autor: Kris MekKuloh, Dairy Global
Preveo: Đorđe Simović

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">