Pandemija virusa kovid 19 prekinula je lance snabdevanja hranom u Evropi, ali se u narednih nekoliko meseci očekuje lagani oporavak u toj industriji, rečeno je juče na regionalnom vebinaru ”Prehrambeno-preradivački sektor – moguća strategija za centralnu i istočnu Evropu”

Ipak, region centralne i istočne Evrope ekonomski je manje uzdrman posledicama krize izazvane kovidom 19 od drugih regiona u Evropi, rečeno je na seminaru. Diskusiju su organizovale francuske privredne komore u Mađarskoj, Poljskoj, Rumuniji, Srbiji, Češkoj, Slovačkoj i Hrvatskoj, a predstavnici prehrambeno – prerađivačkog sektora ukazali su da je taj sektor veoma značajan za pitanje sigurnosti hrane za Evropu kada je reč o dostupnosti proizvoda.

Takođe, istakli su da je to osnova ekonomske stabilnosti i održivog razvoja u Evropi.

Jakub Olipra iz Odeljenja za makroekonomsku analizu Kredi agrikol grupe u Poljskoj naveo je da je zbog koronavirusa došlo do prekida lanca snabdevanja hranom u Evropi, kao i da je primećen širok pad proizvodnje hrane, koji je bio praćen povećanjem zaliha. Udari izazvani kovidom 19 na industriju hrane su, kako kaže, u svakoj evropskoj zemlji zavisili od restrikcija koje su uvele njihove vlade, zatim od izloženosti izvozu i strukturi potrošnje hrane.

”Narednih meseci doći će do postepenog oporavka u industriji hrane u Evropi u skladu sa popuštanjem restriktivnih mera i povećanjem ekonomskih aktivnosti, kao i ponovnim uspostavljanjem lanaca snabdevanja hranom”, naveo je Olipra.

Ukazao je da bi problemi sa koronavirusom mogli izazvati protekcionizam, kao i da će veliki broj kompanija u tom sektoru promeniti svoje strategije kako bi obezbedile stabilnost prodaje i svojih zaliha.

Šef za implementaciju regionalnih inicijativa u poljoprivrednoj trgovini u Organizaciji UN za hranu i poljoprivredu (FAO) Meri Keni rekla je da je ta organizacija veoma aktivna u ovom regionu po pitanju aktuelne situacije i da pomaže države u agro sektoru. Ona je rekla da je prošle godine akcenat bio na strukturnim reformama politika, ali da je i dalje javna potrošnja u agro sektoru relativno mala, ako se uporedi sa njegovim značajem za ekonomiju.

Šef međunarodne kancelarije za srednju i istočnu Evropu Kredi agrikol grupe u Austriji Dominik Sigros je rekao da su posebno u regionu zainteresovani za Rumuniju, Srbiju i Poljsku. Istakao je da je očigledno da je region centralne i istočne Evrope manje pogođen od drugih regiona koji su ozbiljnije ekonomski uzdrmani.

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">