Reklama

„Mleko u Srbiji za sada nije poskupelo, ali je neophodno da se pregovora sa otkuplјivačima, jer subvencije države nisu dovolјne”, poručio je danas predsednik Udruženja proizvođača mleka Srbije Vasa Džigurski.

On je rekao za TV Prva da su proizvođači daleko od ekstra profita.

„Bilo bi najbolјe da ono što je za genetsko unapređenje, ode na životinju, a ne da pokriva naše gubitke. Država je uradila sve kada je u pitanju podsticanje, ali to nije dovolјno“, rekao je Džigurski.

On je naveo da proizvođači rade sa velikim gubicima i da je svaka ulazna stvar poskupela, između 20 i 50 odsto i dodao da je mleko 2016. godine bilo 42 dinara, dok je danas 36 dinara.

Goran Đaković iz Ministarstva polјoprivrede poručio je da je država dala subvencije za mleko koje je za 40 odsto veće, te da je za ovu godinu opredelјeno 27 milijardi dinara za subvencije za stočarstvo.

„Ako tako gledamo, mleko je za nas poskupelo. Dali smo i 20.000 subvencije za telad, a za sledeću godinu za stočarstvo ćemo odvojiti već 32 milijarde dinara“, rekao je Đaković.

On je naglasio da ne vidi razloga se da se diže panika oko cene, kao i da država podstiče polјoprivrednike da proizvode i dobiju mleko po pristojnoj ceni.

Broker Branislav Jorgić rekao je da su inputi za proizvodnju stočne hrane i mleka porasli, što kaže, povećava troškove samih proizvođača.

„Mislim da su bitni i trendovi, i u budućnosti cena prehrambenih proizvoda će rasti ili u najmanju ruku neće padati“, istakao je Jorgić.

  • Autor
    Članci
  • Komentari (1)
    Član 451

    „Mleko u Srbiji za sada nije poskupelo“; kakva sreca. Ali zato gorivo jeste nekoliko puta. Jeli to ugadjanje „vernim penzosima“, jer njih ne interesuje gorivo, vec samo hleb i mleko. Ovo ce da otera desetine hiljada mladih, obrazovanih, lepih, strucnih i pametnih. Jeli to ta svetla buducnost „Tigra na Balkanu“.

    Milivoje Jovic, tehnolog-konsultant

Odgovor na: Mleko za sada neće poskupeti

Napišite komentar


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">