Svaki stanovnik Srbije dnevno napravi kilogram otpada, pa se razmišlja o mgućnosti da ambalažu koju iskoriste odnesu natrag u supermarket ili gde god budu instalirani uređaji.

Svaki stanovnik Srbije dnevno napravi oko kilogram otpada. Trenutno se u 44 lokalne samouprave u Srbiji sprovodi takozvana primarna separacija, a direktor Agencije za zaštitu životne sredine Filip Radović kaže da se razmišlja o uvođenju novog sistema, poznatog kao depozitni sistem.

„Građani mogu da ambalažu koju iskoriste odnesu natrag u supermarket ili gde god budu instalirani uređaji, i da dobiju povratni novac“, kaže Radović.

Prema njegovim rečima, na taj način će se motivisati „gotovo sve kategorije društva da odgovorno upravljaju ambalažom“.

„Na taj način ćemo izbeći da ambalaža završi na deponiji, ili ono što je još gore, u prirodi, već da završi natrag u sistemu. Na taj način, građanin koji vraća ambalažu dobije sredstva, reciklažna industrija dobija sirovinu, a životna sredina ostaje čistija i zdravija“, kazao je Radović.

  • Autor
    Članci
  • Komentari (1)
    Član 15.611

    Da li će to uticati na cijenu proizvoda? Kakve i kolike naknade će u ovom slučaju plačati proizvođači?

Odgovor na: Moguće da ćemo vraćati ambalažu i za to dobijati novac

Napišite komentar


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">