Reklama

Izvor: RTV

BEOGRAD,NOVI SAD – Problem sve manjih zaliha pšenice na domaćem tržištu, kako saznaje Radio-televizija Vojvodine, po svemu sudeći država će rešiti uvođenjem izvoznih kvota. Prema zvaničnim podacima od ukupno 1.650000 tona ovogodišnjeg roda pšenice već je izvezeno oko 420.000 tona, ali zbog prometa u takozvanim sivim tokovima, verovatno se radi o znatno većim izvezenim količinama. Mera kontrole izvoza preko odobrenih kvota, po svemu sudeći, biće na snazi dok se ne utvrde bilansi u novoj žetvi.

Vlada Srbije bi do kraja februara mogla da uvede ograničenje izvoza pšenice ili taksu na izvoz žita, jer je višak od 530.000 tona pšenice i brašna već prodat, izjavio je danas direktor Fonda za žito Vukosav Saković. Saković je agenciji Beta kazao da je izvesnije da će biti uvedene kvote za izvoz, pošto nadležna ministarstva procene koliko se još žita može prodati na drugim tržištima, a da to ne ugrozi domaće potrebe. „Imajući u vidu loš prošlogodišnji rod žita, normalno je očekivati da država preduzme korake da bi zaštitila domaće potrošače i obezbedi dovoljno robe na tržištu“, kazao je on dodavši da uvođenje takse na izvoz ne bi bilo prihvaćeno blagonaklono, zbog sporazuma o slobodnoj trgovini sa Evropskom unijom i zemljama CEFTE. Kako je objasnio, mera ograničenja izvoza, odnosno uvođenje kvota, može da se uvede i pored sporazuma o slobodnoj trgovini, ako država proceni da su narušeni odnosi na tržištu, odnosno ugroženi bilansi zemlje.

Ukinuti carine na uvoz pšenice

Prema njegovim rečima, članovi njegovog udruženja smatraju da bi trebalo ukinuti carine na uvoz pšenice, čija opšta stopa iznosi 30 odsto, a za Evropsku uniju 23 odsto, čime bi domaća pšenica bila izložena konkurenciji, a kupci bi mogli da biraju. „U ovom trenutku jeftine pšenice u Evropskoj uniji nema, a pšenica u Srbiji koja je dostigla 27 dinara za kilogram je među najjeftinijima u Evropi“, kazao je on i ukazao da treba očekivati dalje povećanje cene. Saković je rekao da cena pšenice nije dostigla maksimum iako košta 260 evra po toni, jer je u januaru 2008. koštala 295 evra po toni.

Podsetio je da je prošlogodišnji rod žita bio 2,1 miliona tona, da domaće potrebe iznose oko 1,6 miliona tona, a da je, posle izvoza, do naredne žetve ostalo oko 600.000 tona što treba da zadovolji domaće potrebe koje mesečno iznose oko 110.000 tona.

Vlada sutra razmatra uvođenje taksi?

Sekretar Odbora Privredne komore Srbije za poljoprivredu Milan Prostran smatra da država treba da uvede izvozne takse za žito samo ukoliko ne bude realizovana najava da će se iz robnih rezervi omogućiti pozajmica pekarima za proizvodnju hleba od brašna tipa 500 da bi cena vekne ostala na maksimalno 44 dinara. On je rekao i da ograničenja u oblasti izvoza pšenice ne bi trebalo uvesti ukoliko ima dovoljno žita u rezervi, odnosno da bi uvođenje takvih mera moglo uradi u slučaju nužde i dva do tri meseca pre žetve.

Kako su agenciji Beta nezvanično rekli predstavnici mlinske industrije, Vlada Srbije bi sutra mogla da razmatra uvođenje izvozne takse od pet dinara na svaki kilogram pšenice, koja je kao mera već najavljena u decembru prošle godine.

Galetin: Vlada uvodi kvote

Direktor novosadske Produktne berze Žarko Galetin rekao je da će Vlada Srbije u najskorije vrijeme uvesti kvote na izvoz pšenice, kako bi država do ovogodišnje žetve obezbedila dovoljne zalihe te žitarice na domaćem tržištu. Galetin je rekao da će već od polovine februara Vlada Srbije, prema njegovim saznanjima, uvesti kvote na izvoz od oko 100 do 150. 000 tona pšenice, kako bi sprečila nekontrolisan izvoz uslovljen njenom izuzetno povoljnom cenom i enormnom potražnjom na svetskom tržištu.

“Dakle, država se umesto finansijskih taksi na izvoz pšenice, odlučila na kvote, koje domaće tržište štite, da ne ostane bez pšenice do predstojeće žetve“, rekao je Galetin na konferenciji za novinare. On je podsetio da su neke države poput Rusije potpuno zabranile izvoz pšenice. Galetin je dodao da cena pšenica na domaćem i svetskom tržištu vrtoglavo raste, ali da se i dalje odlično prodaje, kako na domaćoj tako i na svetskim berzama. „Na berzi je u ovom trenutku prisutna ponuda za prodaju pšenice po ceni od čak 29,5 dinara (oko 0,28 evra), po kilogramu, što je veoma blizu srpskog istorijskog cenovnog rekorda te žitarice iz 2008. godine. Ponuđač je siguran, da će za pšenicu i po tako visokoj visokoj ceni veoma brzo naći kupca“, rekao je Galetin.

Na konferenciji za novinare predstavljeno je poslovanje Produktne berze u prošloj, kao i projekcije poslovnih aktivnosti u ovoj godini, u svetlu aktuelnih ekonomskih zbivanja na tržišti žitarica u Srbiji, Evropi i svetu. Osim Galetina, novinarima se obratio i Radovan Pejanović, profesor na novosadskom Poljoprivrednom fakultetu.

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">