Nakon potvrde da je zarazno oboljenje svinja – afrička kuga, registrovano u Rumuniji, na samo 40 kilometara od granice sa Srbijom, Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva donelo je Naredbu o merama za sperčavanje njenog širenja.

Afrička kuga svinja (AKS) veoma je zarazna virusna bolest domaćih i divljih svinja koja se nalazi na listi naročito opasnih zaraznih bolesti u našim i evropskim propisima. Širi se kontaktom zaraženih sa zdravim svinjama, kontaminiranom hranom i vodom, odećom i obućom, inficiranim predmetima i opremom, prevoznim sredstvima, stajnjakom, leševima uginulih i zaklanih životinja, glodarima, insektima.

Za ovo oboljenje svinja ne postoji terapija niti vakcina bilo gde u svetu. U slučaju pojave bolesti sprovode se radikalne mere uništenja životinja na farmi, odnosno zaraženom području, u suprotnom virus ubija životnje. Izbijanje bolesti može izazvati ogromnu ekonomsku štetu.

Prvog februara doneta je Naredba o preduzimanju mera radi sprečavanja unošenja, pojave, otkrivanja, širenja, suzbijanja i iskorenjivanja zarazne bolesti afričke kuge svinja u Republici Srbiji.

Uvozna dozvola, odnosno dozvola za provoz pošiljaka može da se izda ako ne postoji rizik po zdravlje životinja, što se utvrđuje analizom rizika u skladu sa Zakonom o veterinarstvu i direktivom Uprave za veterinu kojom je jasno precizirano postupanje po svakom zahtevu.

Zbog pogoršanja epizootiološke situacije kada je reč o širenju bolesti u regionu (Mađarska, Rumunija, Bugarska) i neposredne opasnosti od pojave ove bolesti u našoj zemlji, neophodno je nalaganje konkretnih mera koje treba da sprovode sve relevantne institucije i organizacije – resorno ministarstvo, vlasnici i držaoci životinja, lovci i korisnici lovišta, u cilju sprečavanja pojave i suzbijanja AKS u Republici Srbiji.

Donošenjem ove naredbe upotpunjene su i precizirane sve mere, aktivnosti, kao i ingerencije lica koja su uključena u upravljanje rizikom s ciljem prevencije i borbe protiv ove zarazne bolesti.

Definisana su područja visokog i umerenog rizika s kontrolnim, preventivnim i restriktivnim merama. Takođe, donete su opšte i posebne biosigurnosne mere koje se moraju sprovoditi na gazdinstvima sa svinjama i u lovištima.

Zbog neposredne ugroženosti od pojave ove bolesti u Republici Srbiji strogo se kontroliše promet i uvoz živih svinja, proizvoda i sporednih proizvoda poreklom od svinja.

Naredbom je propisano :

1. zabranjuje se slobodan uvoz i provoz pošiljaka poreklom iz zemalja ili područja zahvaćenim afričkom kugom svinja, odnosno za svaki konkretan slučaj se izdaje uvozna dozvola;

2. određena su područja umerenog i visokog rizika i na osnovu toga donete mere koje se sprovode na tim teritorijama;

3. definisane su mere koje se sprovode nakon potvrde primarnog (prvog) slučaja AKS, aktivnosti na zaraženim područjima i periodi trajanja mera zabrane i ograničenja;

4. u slučaju pojave AKS moraju se obezbediti i primeniti pravila brzog upozoravanja i hitnog reagovanja.

Autor: A. M.

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">