NASTAVLJA SE TREND IZVOZA ORGANSKIH PROIZVODA IZ SRBIJE
Datum kreiranja ponedeljak, 01 jun 2020 13:06

Najveći deo proizvedenih sertifikovanih organskih proizvoda u Srbiji se izvozi. Podaci o vrednosti izvoza konstantno rastu iz godine u godinu, a oni prate i povećanje površina pod organskom proizvodnjom, kao i porast broja organskih proizvođača.

Prema podacima Uprave za carine u 2019. godini iz Srbije je izvezeno 13.284 tona organskih proizvoda, a vrednost izvoza je iznosila je 29.75 miliona evra, od čega voće i proizvodi od voća čine preko 28,7 miliona evra.

U poređenju sa prethodnom godinom ukupna vrednost izvoza je uvećana za oko 2,3 miliona evra, a u prethodnih četiri godina za više od 11 miliona evra.

Najviše organskih proizvoda se tradicionalno izvozi na tržište država Evropske Unije, a najveću vrednost izvoza Srbija već godinama ostvaruje sa Nemačkom, pa je u 2019. ona iznosila gotovo trećinu ukupne vrednosti izvoza. Posle Nemačke najviše organskih proizvoda je prethodne godine izvezeno u Holandiju, Francusku, Italiju, Poljsku, SAD, Austriju i Belgiju.

Smrznuta malina je ostala i u 2019. godini na prvom mestu po količini i vrednosti ostvarenog izvoza, slede koncentat od jabuka, zatim smrznuta kupina i višnja.

Da bi organski proizvodi mogli da se plasiraju na inostranom tržištu potrebno je da budu sertifikovani u skladu sa regulativom država u koju se izvozi, tako da su proizvođači u Srbiji, koji se bave izvozom organskih proizvoda, osim u skladu sa domaćim propisima sertifikovani i u skladu sa propisima EU, NOP-u (za tržište USA), BIOSUISSE (za švajcarsko tržište) i drugim propisima/standardima, navodi se u saopštenju Nacionalne asocijacije „Serbia Organica“.

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">