Reklama

Kretanja u spoljnotrgovinskoj razmeni poljoprivrede i prehrambene industrije Srbije u periodu januar-maj 2013. godini, po podacima Republičkog zavoda za statistiku, ukazuju na nastavak tendencije pada vrednosti izvoza, dok je tempo rasta uvoza sve veći

Nepovoljni rezultati u spoljnotrgovinskoj razmeni poljoprivrede i prehrambene industrije Srbije su posledica smanjenog izvoznog obima ponude, ukazuje savetnik predsednika PKS Vojislav Stanković.

Bilans razmene poljoprivrede i prehrambene industrije Srbije s inostranstvom u periodu januar-maj 2013. godini pokazuje da je ostvaren izvoz u vrednosti od 880,3 miliona dolara, što predstavlja pad od 19,2 odsto u odnosu na rezultate iz perioda januar-maj 2012. godine, sa učešćem u ukupnom robnom izvozu od 16,6 odsto. Stanković ukazuje da je, istovremeno, vrednost uvoza u visini od 684,3 miliona dolara veća za 19,5 odsto od ostvarenog u periodu januar-maj 2012. godini, sa učešćem u ukupnom robnom uvozu od 8,5 odsto. Suficit u spoljnotrgovinskoj razmeni poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u periodu januar-maj 2013. godini, ima pad od 62 odsto i iznosi 196 miliona dolara, a stopa pokrivenosti uvoza izvozom je 128,6 odsto.

Kretanja u spoljnotrgovinskoj razmeni poljoprivrede i prehrambene industrije Srbije u periodu januar-maj 2013. godine, ukazuju na nastavak tendencije pada vrednosti izvoza, dok je tempo rasta uvoza sve veći. Nepovoljni rezultati u spoljnotrgovinskoj razmeni poljoprivrede i prehrambene industrije Srbije su posledica smanjenog izvoznog obima ponude, dodaje Vojislav Stanković.

Prema njegovim rečima, najvažniji proizvodi agrarnog porekla u izvozu, tokom pomenutog perioda jesu: malina, smrznuta, u vrednosti od 70,8 miliona dolara, šećer od šećerne repe rafinirani u vrednosti od 53,6 miliona dolara, pšenica, merkantilna obična, u vrednosti od 46,3 miliona dolara, cigarete koje sadrže duvan u vrednosti od 27 miliona dolara, pivo od slada u vrednosti od 26,8 miliona dolara i kukuruz merkantilni, u vrednosti od 25,9 miliona dolara. Posmatrano po odsecima SMTK, u izvozu dominiraju robne grupe: voće i povrće, sa ostvarenim izvozom u vrednosti od 196,2 miliona dolara i učešćem od 3,7 odsto u ukupnom robnom izvozu i žita i proizvodi na bazi žita, u vrednosti od 177,9 miliona dolara, sa učešćem od 3,3 odsto u ukupnom robnom izvozu.

Na uvoznoj strani, među agrarnim proizvodima, dominira tradicionalno grupa “nekonkurentnih“ proizvoda – sirova kafa u vrednosti od 33,4 miliona dolara, pomorandže, sveže ili suve u vrednosti od 17,7 miliona dolara, banane sveže ostale u vrednosti od 19,6 miliona dolara i mandarine, klementine i ostali agrumi u vrednosti od 4,7 miliona dolara, navodi Stanković. Od ostalih proizvoda u uvozu potrebno je istaći, zbog visoko ostvarene vrednosti, i uljane pogače i ostale čvrste ostatke od soje u vrednosti od 25,1 milion dolara, cigarete koje sadrže duvan u vrednosti od 19,6 miliona dolara i ulje od suncokreta rafinirano u vrednosti od 15,9 miliona dolara. Po ostvarenoj vrednosti u uvozu najzastupljeniji su voće i povrće sa vrednošću uvoza od 147 miliona dolara, sa učešćem u ukupnom uvozu od 1,8 odsto i kafa, čaj, kakao i začini u vrednosti od 82,7 miliona dolara, sa učešćem u ukupnom uvozu od 1 odsto.

Izvor: PKS

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">