Ministar poljoprivrede i trgovine Srbije Dušan Petrović izjavio je danas da se oko cene osnovnih životnih namirnica vodi „velika debata“ i da na njima ne treba zarađivati.
„Verujem da će dobra trgovina sagledati svoje interese i da na osnovnim životnim namirnicama ne treba da se zarađuje više nego u razvijenim zemljama, pri čemu mislim na marže“, rekao je Petrović na otvaranju Konferencije o zaštiti potrošača.

To je važno, naglasio je, ali je važno i da proizvođači imaju fer odnose, a politika aktuelne Vlade i Ministarstva trgovine i poljoprivrede će i nadalje biti da takvi odnosi ne budu narušavani.

Petrović je poručio i da Srbija, u oblasti zaštite prava potrošača, „teži vrhu dostignuća civilizacije“.

U toku formiranje saveta za zaštitu potrošača

Ministarstvo poljoprivrede i trgovine pokrenulo je proceduru za formiranje Nacionalnog saveta za zaštitu potrošača i očekuje se da će to telo uskoro biti osnovano, izjavio je danas resorni ministar Dušan Petrović.

Najvažniji zadatak saveta biće da „u jednom razumnom roku da tekst solidne i dobre Strategije zaštite potrošača, kao i da vrlo jasno definiše ciljeve i vreme u kome bi oni trebali da budu ostvareni“, kazao je Petrović.

Na konferenciji „Zaštita potrošača u Srbiji: kako je poboljšati“, on je kazao da su „konsultacije o toj stvari u toku“, kao i da će Nacionalni savet za zaštitu potrošača biti sastavljen od predstavnika države, asocijacija potrošača i trgovaca, odnosno poslovne zajednice.

Petrović je kazao da će to biti forum gde će na legitiman i dobar otvoren način moći da se raspravi sve što je bitno u vezi sa tom oblašću.

On je naglasio da je zaštita potrošača važna jer utvrđuje sistem pravila i konstituiše sistem koji štiti one koji su slabiji, zbog svoje ekonomske moći ili zbog toga što nemaju dovoljno informacija.

Podsećajući da je prošle godine usvojen Zakon o zaštiti potrošača, Petrović je istakao da se podzakonska akta donose onoliko brzo koliko je to moguće u cilju njegove što solidnije primene, ali da to „nije lako ni jednostavno, jer smo temeljno preuredili sistem“.

„Srbija je pokazala i pokazuje danas svoju potpuno jasnu nameru da svoj sveukupni privredni sistem i institucije prilagodi sa sistemima koji predstavljaju vrh dostignuća civilizacije“, naglasio je Petrović i dodao da Srbija zbog toga i želi da uđe u EU.

Projekat finansira EU

Šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer je kazao da EU nastavlja da pomaže usklađivanje propisa u Srbiji sa evropskom regulativom, kao i njihovu punu primenu, zbog čega finansira i projekat „Jačanje zaštite potrošača u Srbiji“.

On je precizirao da je će projekat trajati dve i po godine, do februara 2014, a njegova vrednost iznosi 2,5 miliona evra.

Dežer je podvukao da EU stavlja veliki naglasak na zaštitu potrošača, kao i da su u Uniji napravljeni takvi zakonski okviri koji „omogućavaju određena prava potrošača“, dodajući da se politika zaštite potrošača mora stalno prilagođavati promenama koje se dešavaju iz dana u dan.

On je naglasio da je Srbija uložila ogromne napore kako bi u toku protekle godine uskladila svoje zakonske propise sa čak 15 direktiva EU u oblasti zaštite potrošača.

Vođa projektnog tima i glavni ekspert za pravna pitanja, Tijeri Burgoanji, naveo je da će se aktivnosti pre svega odnositi na unapređenje postojećeg zakonodavstva u toj oblasti, poboljšanje koordinacije između relevantnih institucija i organizacija, kao i podizanje svesti o potrošačkim pravima.

Projekat „Jačanja zaštite potrošača u Srbiji“ sprovodi se u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede i trgovine, a realizuje ga konzorcijum na čelu sa grčkom kompanijom „Juropijan profajls S.A.“.

Izvor: FoNet, Tanjug

 • Autor
  Članci
 • Komentari (2)
  Član 5.420

  Pitanje. Gde su u svemu topme proizvođači povrća? Bilo bi dobro da nam Ministar izračuna cenu koštanja jednog kilograma paradajza proizvedenog u zaštićenom prostoru sa početkom berbe od 01.06.2012.Kada to izračuna onda je lako doći do krajnje prodajne cene. Ili još bolje neka kže po kojoj ceni proizvođač treba da proda jedan kilogram paradajza? Eto mu odgovor na mnoga pitanja oko cene hrane.

  Glavni urednik

  I meni se čini da mnogo više pričamo o tome kako je poljoprivreda najveći strateški cilj Srbije, nego što se ta priča u praksi potvrđuje.

Odgovor na: Ne zarađivati (preterano) na hrani

Napišite komentar


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">