Reklama

Nemačka je povukla sa tržišta suve vrganje poreklom iz Srbije. U ovim pečurkama su, kako je objavio RASFF evropski sistem za brzo uzbunjivanje i obaveštavanje o hrani – pronađeni ostaci pesticida hlorpirifos (Chlorpyrifos).
Ostaci pesticida hlorpirifos u suvim vrganjima iz Srbije pronađeni su u količini od 0,18 ± 0,09 miligrama po kilogramu, navodi se na portalu RASFF.

Nemačka je ove pečurke povukla sa tržišta, zbog, kako se navodi – potencijalnog rizika.

Pesticid hlorpirifos je, inače, zabranjen za upotrebu, a ovo nije prvi put da je otkriven u pošiljkama hrane.

Podsetimo, u avgustu prošle godine na hrvatskoj granici utvrđen je visok nivo pesticida hlorpirifos u pošiljci breskvi koja je stigla iz Srbije, pa je tovar vraćen pošiljaocu.

Tada je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije objavilo da je „nakon konsultacija sa stručnom javnošću, donelo odluku o davanju dozvole za ograničenu i kontrolisanu primenu sredstava za zaštitu bilja na bazi hlorpirifosa, isključivo za tretiranje šećerne repe“. Ministarstvo je istaklo i da je “ svako neovlašćeno korišćenje te vrste preparata za druge kulture zabranjeno zakonom i strogo kažnjivo“.

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">