Fabrika Nutelle u severnoj Francuskoj, najveći svetski proizvođač ovog namaza u svetu, paralisana je već nedelju dana štrajkom radnika koji traže povećanje plata, izvestili su predstavnici sindikata.

Fabrika u Viljers-Ekalu, u vlasništvu italijanskog konditorskog giganta Ferrera, uobičajeno proizvodi 600 hiljada tegli Nutelle dnevno, što predstavlja četvrtinu ukupne svetske proizvodnje tog slatkog namaza, izveštavaju francuski mediji

Oko 160 radnika u tom pogonu štrajkujke od ponedeljka prošle sedmice, kaže Fabris Konšel iz sindikata Fors Uvrije (FO), preneo je portal Frans24, pozivajući se na agenciju AFP.

– Nijedan kamion od tada nije ušao niti izašao iz kruga fabrike – dodao je on.

Proizvodnja slatkiša Kinder Bueno stoji skoro nedelju dana, a od četiri proizvodne linije Nutelle radi samo jedna, i to sa svega 20 odsto kapaciteta, navodi Konšel i napominje da „polako ponestaje sirovina“.

Radnici traže povećanje plata od 4,5%, kao i bonus u iznosu 900 EUR, a uprava je ponudila povećanje plata od samo 0,4%.

U Ferreru nisu zeleli komentirašu štrajk. Uprava je u internoj poruci, u koju je francuska agencija imala uvid, poručila da je „blokiranje pristupa fabrici potpuno nezakonito“ i zapretila da će zatražiti sudski nalog kako bi obezbedila pristup, što predstavnik sindikata ocenjuje kao „neprihvatljivo kršenje prava na štrajk“ .

Proizvodnja Nutelle se proteklih godina suočila sa brojnim problemima, delom zbog slabog roda lešnika u Turskoj, koja je najveći svetski izvoznik.

Fabrika u Viljers-Ekalu bila je zatvorena pet dana u februaru zbog problema s kvalitetom, a 2015. godine je tadašnja francuska ministarka za zaštitu životne sredine Segolen Rojal poručila ljudima da ne jedu taj namaz jer njegova proizvodnja doprinosi krčenju šuma i klimatskim promenana.

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">