Kolike će biti cene voća ove sezone u Srbiji teško je prognozirati. Razlozi poskupljenja domaćeg voća mogu biti vreme, vlaga i promena temperature. Takođe, na cenu mogu uticati energenti, ali samo kada je reč o transportu, jer cena nafte nema skoro nikakvog uticaja na voćare

Sekretar Udruženja za biljnu proizvodnju i prehrambenu industriju Privredne komore Srbije Aleksandar Bogunović kaže da proizvođači preteruju sa prognozama, pogotovo sa cenom malina. “To je van svake pameti, već imamo problem sa povlačenjem maline na osnovu onoga što je ranije dogovoreno. Takođe, izvoz zamrznute maline zbog post-kovida i ukrajinske krize značajno je opao u poslednje dve godine, pa je tako u januaru izvezeno 5.570 tona, što je za oko 30 odsto manje u odnosu na isti period prošle godine. Za Nemačku, koja je najvažnije tržište za srpsku malinu, u januaru ove godine izvoz je prepolovljen u odnosu na 2021. godinu”, objašnjava Bogunović.

“Razlozi poskupljenja domaćeg voća mogu biti vreme, vlaga i promena temperature. Takođe, na cenu mogu uticati energenti, ali samo kada je reč o transportu, jer cena nafte nema skoro nikakvog uticaja na voćare. Nije kao kod ratarskih kultura veliki gde je veliki udeo energenata”, ističe Bogunović.

Kada je reč o izvozu Bogunović kaže da se jabuke i dalje plasiraju na tržište Rusije, ali usporeno zbog problema u transportu. “Uglavnom smo uspeli veći deo jabuka da izvezemo, nešto sporije, ali ipak smo plasirali skoro sve. Zbog problema u tranzitima roba ide naokolo”, naglašava on.

Dodaje da će se tek videti kakav će biti izvoz drugog voća. “Kanali transporta još uvek funkcionišu. Način plaćanja je uhodan i ne mislim da će tu biti nekih većih problema. Jedino može da bude problem izvoza pojedinih vrsta voća koje ne mogu da izdrže predugo vreme transporta”, navodi on.

Kako ocenjuje, naša prednost je to što smo blizu evropskog tržišta, zbog visokih cena transporta. Neki konkurenti će možda zbog toga teže dolaziti do kupaca. S druge strane, i nama će biti problem kako da kontejnerima prenesemo sirovine na udaljene destinacije.

On ističe da je cena transporta, na primer, za Rusiju drastično povećana. “Taj logistički momenat je poprilično problematičan već nekoliko godina zaredom, a od toga će najviše zavisiti i cene voća, kako onog koje će biti na domaćem tržištu, tako i onog u izvozu. Recimo, za jabuke koje sada izvozimo za Rusiju cena šlepera je bila ispod 2.000 evra, da bi sada dostigli cenu višu od 5.000 evra, a negde se traži i do 9.000 evra. Sve će to uticati na izvozne cene našeg voća”, smatra Bogunović.

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">