Upotreba nikotina kao insekticida je poznata odavno, ali je smanjena zbog pojave sintetičkih insekticida koji efikasnije ubijaju štetočine. Zbog saznanja da ti isti sintetički insekticidi imaju negativan uticaj na pčele, poslednjih godina je poraslo interesovanje za organske insekticide.

Nikotin je supstanca koja se najčešće povezuje sa duvanom i pušenjem. Međutim, nikotin je prisutan u nizu biljaka, od kojih mnoge koristimo u ishrani.

Sve biljke is porodice pomoćnica (Solanaceae) proizvode nikotin, a u tu grupu spadaju i paradajz, krompir, patlidžan i paprika.

Šta je nikotin?

Nikotin spada u grupu jedinjenja koji se nazivaju alkaloidi. Sinteza nikotina se odvija u korenu, a nakuplja se u listovima biljke. Proizvodnja nikotina je evolutivni mehanizam odbrane biljke od insekata, s obzirom da je nikotin insekticid.

Nikotin je u malim količinama stimulans za većinu sisara, i a način na koji deluje u organizmu je odgovoran za stvaranje zavisnosti.

Nekada je bio znatno više korišćen u svrhu zaštite bilja, ali su prednost odnela jedinjenja sintetičkog porekla pod nazivom neonikotinoidi. U bukvalnom prevodu, novi nikotini, su mnogo toksičniji od prirodnog nikotina, i time mnogo efikasniji u ubijanju štetočina, ali i poželjnih insekata.

Koje su prednosti korišćenja insekticida od prirodnog nikotina?

Naučnici se slažu da neonikotinoidi i drugi sintetički insekticidi, u zavisnosti od vrste, direktno ili indirektno imaju negativan uticaj na pčele. Štaviše, sintetički nikotin u neonikotinoidima, prema nalazima određenih istraživanja, izaziva zavisnost kod pčela, dok im poremećuje metabolizam i motoriku, što za posledicu ima neefikasno skupljanje polena.

Međutim, naučnici imaju sasvim drugačije mišljenje o prirodnom nikotinu.

Istraživanje koje je sprovela Suzan Niklson sa Univerziteta u Pretoriji (Južnoafrička republika) pokazuje da prisustvo nikotina u medu pčela koje su oprašivale polja duvana ima pozitivne efekte na njih. Ona je uočila da slabe kolonije pčela koriste nikotin kao nutrijent i kao lek.

Drugo istraživanje, su sproveli istraživači sa Dartmut koledža i Univerziteta Masačusets. Rezultati pokazuju da mnoga jedinjenja koja se mogu naći u duvanu i srodnim biljkama, kao što je nikotin, pomažu bumbarima u borbi protiv parazitskih infekcija. U eksperimentu se pokazalo poboljšanje stanja bumbara za 80%, a oni su jednako važni oprašivači kao i pčele.

Istraživači su utvrdili da bumbari i pčele, svesnim konzumiranjem ovih jedinjenja iz duvana, sami sebe leče od infekcija parazita.

Kako napraviti organski insekticid od duvana?

Jednostavan insekticid možete napraviti sami kod kuće, ako imate duvan. Dovoljno je ostaviti ga u vodi da bi se nikotin rastvorio. Kada voda dobije uniformnu tamnu boju, nalik na ledeni čaj, treba procediti duvan. Preporučuje se upotreba papirnih filtera za odvajanje tečnosti od duvana i drugih biljaka da bi se odvojile i najsitnije čestice koje mogu začepiti prskalice.

Od izuzetne važnosti je da nikotin rastvoren u vodi ne dođe u kontakt sa kožom koja ga može upiti. Takođe, mnogo je pametnije praviti manje količine insekticida jer mu rok upotrebe nije velik.

Ovom rastvoru se može dodati još vode da bi se razblažio, ali i druge biljke koje sadrže jedinjenja koja odbijaju insekte i druge štetočine. Dodavanjem crnog ili belog luka, na primer, ovom rastvoru možemo dodati i antibakterijske supstance koje se u ovim biljkama mogu naći.

Ukoliko želite 100% organski insekticid, u ovoj fazi on je gotov. Doduše ne zadržava se dugo na listovima biljaka zbog pojave koja se zove površinska tenzija vode i vezana je za mehaniku fluida. Kapi često samo skliznu sa biljke.

Ovaj problem se može rešiti dodavanjem jako male količine, jedna kap, sapuna ili detrdženta u rastvor nikotina. Srećom, na tržištu su dostupni potpuno organski, biorazgradivi i netoksični detrdženti koji se mogu koristiti u organskoj proizvodnji bez bojazni.

  • Autor
    Članci
  • Komentari (1)
    Član 15.428

    BezKoristan clanak – ono osnovno – recept- izostavljen.

     

Odgovor na: Nikotin kao organski insekticid

Napišite komentar


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">