Reklama

Opštini potreban partner za realizaciju projekta vrednog 15 mil USD

Kako bi iskoristili veliki potrencijal šumskih ostataka na teritoriji Nove Varoši i okoline, u toj opštini su odlučili da izgrade kogenerativno postrojenje na biomasu za kombinovanu proizvodnju toplotne i električne energije. Predviđeni kapacitet je 3 MW električne i 10 MW toplotne energije.
Za taj poduhvat neophodno je 15 mil USD. S obzirom na to da je Nova Varoš u kategoriji nerazvijenih opština pa ne može sama da finansira ovaj projekat, nadležni su u potrazi za privatnim partnerom.

Kako kažu u opštini, šumsko gazdinstvo „Prijepolje“ je po stepenu šumovitosti visoko iznad proseka za Srbiju, što potvrđuje studija „Potencijali i mogućnosti komercijalnog korišćenja drvne biomase za proizvodnju energije i ekonomski razvoj opština Nova Varoš, Priboj i Prijepolje“ rađena 2009. godine.

– Prema ovoj studiji koju je izradio beogradski Šumarski fakultet, potencijal drvne biomase na ovom prostoru je veliki, te je izvesno da bi uvođenje sistema proizvodnje toplotne i električne energije, u postrojenjima koje kao energent koriste biomasu, bilo ekonomski isplativo, a i pozitivni efekti na životnu sredinu su vrlo značajni – kaže u razgovoru za „eKapiju“ Dimitrije Paunović, predsednik opštine Nova Varoš.

Saradnja sa partnerom

Za buduće javno-privatno partnerstvo Nova Varoš je obezbedila zemljište od 3,5 ha na, kako kažu u toj opštini, dobroj lokaciji.

– Zadatak opštine je da obezbedi neophodne uslove za sprovođenje investicije, kao što su administrativni poslovi, obezbeđivanje planskih akata, dozvola, saglasnosti. Obezbedili smo parcelu u vlasništvu opštine koja je smeštena uz magistralni put. Postrojenje će veoma lako da se priključi na električnu mrežu. Osim zemljišta, opština daje na korišćenje kompletnu toplovodnu mrežu – kaže naš sagovornik.

Paunović napominje da će investitor moći da prodaje električnu energiju „Elektroprivredi“ po fid-in tarifama, a da će građani imati jeftinije grejanje i struju.

Prema planu postrojenje bi trebalo da košta oko 15 mil USD, od čega bi opština obezbedila milion, a ostalo privatni investitor.

– Planom nismo opredelili tehnologiju postrojenja, samim tim nismo odredili partnera. Otvoreni smo za saradnju sa firmama koje inače grade različite vrste postrojenja. S obzirom na to da nije definisana tehnologija, investicija može da se kreće od 8 do 20 mil USD. Želimo da dobijemo što kvalitetniju ponudu sa što kraćim rokovima za početak rada postrojenja – navodi prvi čovek Nove Varoši.

Značaj za lokalnu zajednicu

Uspostavljanje sistema proizvodnje energije iz biomase imaće pozitivne efekte na lokalnu zajednicu.

– Formiranjem sistema prikupljanja drvne biomase, potencijalno, stvorile bi se mogućnosti za osnaživanje socijalnog i društveno odgovornog preduzetništva, jer značajan broj lokalne populacije, mogao bi naći alternativni izvor prihoda. Podsticaj društveno-ekonomskom razvoju lokalne zajednice, realizacijom ovog projekta, ogleda se i u tome što bi, osim građana i novovaroška privreda, postojeća, ali i potencijalni investitori, na raspolaganju imali efikasan, ekonomski i socijalno prihvatljiv model snadbevanja energijom koji je održiv i sa pozitivnim uticajem na životnu sredinu– objašnjava sagovornik „eKapije“.

Paunović navodi da postoji mogućnost da se obezbedi uzgoj zasada, neophodnih za proizvodnju biomase, gde će se, takođe angažovati, značajan broj stanovnika ovog područja.

Predsednik opštine Nova Varoš kaže da su do sada trošili 700.000 EUR godišnje na mazut kojim su se grejale javne ustanove, firme i stanovništvo, a da ć, kad bude izgrađeno kogeneratino postrojenje, taj novac moći da ulažu u razvojne projekte opštine.

Projekat Kogenerativno postrojenje na biomasu (toplotna i električna energija) Nova Varoš, izabran je za jedan od osam najboljih na konkursu „Javno-privatno partnerstvo kao razvojni potencijal“ koji sprovodi Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) uz podršku USAID projekta održivog lokalnog razvoja.

Izvor: eKapija

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">