Reklama

Srbija planira da iduće godine povuče prva sredstva iz „Instrumenta (EU) za predpristupnu pomoć razvoju sela“ (IPARD), izjavio je danas državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Danilo Golubović.
„Spremili smo nacrt plana za IPARD koji će ići na analizu i očekujemo da će, ako sve bude kako treba, prva sredstva iz IPARD-a biti povučena u 2015. godini“, rekao je on u Privrednoj komori Beograda, na konferenciji o poljoprivredi i predpristupnim pregovorima.

Golubović je rekao da je za angažovanje tog fonda potrebno uspostaviti sistem za upravljanje sredstvima i imati „zdrave projekte“ jer se novac ne može povlačiti „na osnovu prazne priče“.

Golubović je kazao da bi se u „skriningu“ – analitičkom pregledu poglavlja koja se odnose na poljoprivredu, teškoće mogle pojaviti u vezi s Poglavljem 11 o poljoprivredi i razvoju sela, pošto će prethodni, „eksplanatorni skrining“, na kojem će se Srbija upoznati sa standardima EU, biti 19. marta, a već maja je bilateralni, gde treba da iznese stanje i planove.

„To može biti problem pre svega u administrativnim kapacitetima – moramo imati Upravu za agrarna plaćanja, nacionalnu laboratoriju, akreditaciju za IPARD, i niz vrlo ozbiljnih stvari, a sve to prati finansijska kriza koja je zahvatila Srbiju, reorganizacija u državnoj upravi, nemogućnost zapošljavanja i niz problema koji moramo da rešimo na nivou vlade i pregovaračkog tima“, rekao je Golubović.

Po njegovim rečima, eksplanatorni skrining za Poglavlje 12 o bezbednosti hrane, veterinarskoj i fitosanitarnoj politici, protekao je dobro, a Srbija bi trebalo da ima dovoljno vremena za pripremu za bilateralni skrining koji je zakazan tek za decembar ove godine.

Skrininzi su, kao i sam početak pregovora, značajni jer se na osnovu njih formiraju kriterijumi za otvaranje poglavlja, odnosno samih pregovora.

Šef sektora za evropske integracije Delegacije EU u Srbiji Frejk Janmat rekao je da radi uspeha u pregovorima o poljoprivredi, Vlada Srbije treba da se usredsredi na formiranje i jačanje institucija za korišćenje fondova EU, kao i inspekcije i kontrole proizvoda.

„Značajno je imati agenciju za agrarna plaćanja koja će isplaćivati predpristupna sredstva za poljoprivredu IPARD pre pristupanja, a iz zajedničke poljoprivedne politike kada postane članica, kao i imati agenciju za upravljanje tim fondovima“, kazao je Janmat, istakavši da te institucije od samog početka treba da imaju dovoljno kadrova da bi mogle da rade.

Glavni zadatak za poljoprivrednike i agrobiznis biće da počnu da odluke zasnivaju na tržišnim pokazateljima, naveo je zvaničnik EU, dodavši da Srbija, kao jedina zemlja-kandidat za članstvo, suficitom u trgovini poljoprivrednim proizvodima sa EU ima dobru polaznu osnovu za stvaranje tržišno orijentisane poljoprivrede.

Janmat je upozorio da će pristupanje visoko konkurentnom evropskom tržištu biti veliki izazov za poljoprivredu Srbije, ali je dodao da iskustvo iz prethodnih proširenja EU pokazalo da taj proces donosi koristi kroz veću produktivnost i veće prihode poljoprivrednika.

„Koristi su velike: na primer pristup najvećem tržištu od 500 miliona potrošača, pristup direktnoj podršci, kao i ruralnom fondovima za konkurentnost i diversifikaciju proizvodnje“, rekao je Janmat, šef Sektora za evropske integracije u Delegaciji EU.

Generalni sekretar Evropskog pokreta u Srbiji (EPuS) Maja Bobić rekla je da EPuS kao veliki izazov u pregovorima vidi koordinaciju, budući da veliki broj tela učestvuje u procesu.

Po njenim rečima, značajno je uspostaviti dobru komunikaciju pregovaračke grupe i vlade s parlamentom, i uključiti sve aktere u pregovore.

Današnja konferencija u Privrednoj komori Beograda o poljoprivredi i predpristupnim pregovorima je bila organizovana za poljoprivredna preduzeća i udruženja.

Izvor: RTV

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">