Ograničeni cena mleka i trgovačke marže. Doneta odluku o zabrani izvoza sirovog i pasterizovanog mleka, osim za…

Vlada Republike Srbije donela je na jučerašnjoj sednici izmenjenu Uredbu o ograničenju visine cena osnovnih životnih namirnica koja će važiti do 30. septembra 2022. godine.

Izmenom Uredbe ograničava se cena UHT mleka od 2,8 odsto mlečne masti u pakovanju od jednog litra na 128,99 dinara. Takođe, pored ograničenja cene UHT mleka, ograničene su i trgovačke marže kako bi se sprečile spekulantske aktivnosti na tržištu, navodi se u saopštenju Vlade.

Navodi se i da je u cilju omogućavanja redovnog snabdevanja stanovništva mlekom i sprečavanja odliva sirovine van granica zemlje, Vlada Srbije donela odluku o zabrani izvoza sirovog i pasterizovanog mleka, osim za Republiku Severnu Makedoniju i Republiku Albaniju.

Rafovi bez mleka
U prodavnicama u svim krajevima zemlje nestašica mleka je evidentna, što potrošači potvrđuju svakodnevno i putem društvenih mreža. Komentarišu i da je ponegde moguće kupiti male količine mleka u ranim jutarnjm satima.

Stočari, proizvođači mleka su upozoravali na uništavanje sektora proizvodnje mleka. Krava je sve manje jer je rast troškova proizvodnje mleka sve veći, a ove godine posledice suše će dodatno pogoršati stanje u govedarstvu i mlekarstvu.

Josip Mačkovič, stočar iz Ljutova je izjavio za Betu: “Sada, kada je đubrivo poskupelo 300 odsto, stočna hrana više desetina odsto, ograničena je cena osnovnih poljoprivrednih finalnih proizvoda i ne znam po kom zakonu nas teraju da radimo sa gubitkom”. On je rekao i da su proizvođači mleka su, predlagali prerađivačkoj industriji i trgovcima da se dogovore koliko kome pripada od zarade na litru mleka kada je ima i da dele gubitak kada je nema, ali od toga nije bilo ništa i na kraju ceh plaćaju samo proizvođači.

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">