Reklama

Pristupanjem Uniji Hrvatska je privremeno izgubila pravo na povlaštene carine i uvjete za izvoz u zemlje članice CEFTA-e, čime su najviše pogođene domaća prehrambena industrija i poljoprivreda
Ulaskom u EU, Hrvatska se povukla iz Ugovora CEFTA 2006, a upravo su zemlje članice CEFTA-e, nakon zemalja EU, drugi najveći trgovinski partner Hrvatske. Pristupanjem Uniji, najviše su pogođene domaća prehrambena industrija i poljoprivreda koje su na to tržište izvozile 45 % svoje ukupne proizvodnje.

Naš zastupnik u Europskom parlamentu, Tonino Picula, još je u kolovozu pitao Europsku komisiju koje mjere planira poduzeti kako bi se očuvao trgovački opseg razmjene između EU i CEFTA-e, nakon pristupanja naše zemlje Uniji. Plasman hrvatskih proizvoda na tržišta zemalja, koje su do sada za Hrvatsku bile izuzetno važan trgovački partner, trebao bi se olakšati. Kako stoji u odgovoru povjerenika za trgovinu, Karela De Guchta, Europska komisija, na našu sreću, odlučna je u osiguranju nastavka tradicionalnog tijeka trgovanja između Hrvatske i njezinih prijašnjih partnera iz CEFTA-e.

De Gucht je odgovorio kako je Komisija svjesna poteškoća s kojima je suočena hrvatska prehrambena industrija – upravo zbog različitih uvjeta u trgovini poljoprivrednim proizvodima između CEFTA-e i tržišta EU-a, no da će Hrvatskoj svakako koristiti prilagodba međunarodnih sporazuma koje je EU potpisala. To se osobito odnosi na povećanje carinskih kvota za poljoprivredne proizvode, prerađene poljoprivredne proizvode te ribu i ribarske proizvode s iznosa u okvirima EU 27 na iznose u EU 28. Konačan cilj je osigurati da se povlaštena koncesija utemeljena na tradicionalnoj trgovini između Hrvatske i njezinih partnera iz CEFTA-e prenese u sporazume koje EU potpisuje sa zemljama zapadnog Balkana.

Izvor: agroklub.com

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">