Zajednički komitet CEFTA doneo je danas u Tivtu odluku o olakšavanju trgovine voćem i povrćem, koja će, po rečima Nenada Đurđevića, savetnika predsednika Privredne komore Srbije, doprineti razvoju privrede Zapadnog Balkana.

„To je jako dobra odluka koju smo dugo čekali, a naročito posle sastanka u Tirani kada je bio ministarski komitet. Tada je još bilo malih neslaganja, koja su u međuvremenu usaglašena. Danas je komitet ministara doneo odluku da se usaglasi procedura za promet voćem i povrćem, što je jako značajno za privrede celog regiona“, rekao je Đurđević Tanjugu.

Ističe da su voće i povrće značajna grana privrede u regionu, ali da je mnogo veća razmena naših ekonomija sa EU i drugim zemljama. Đurđević navodi da je izvezeno iz regiona voća i povrća u vrednosti od skoro 1,2 milijardi evra u 2018. godini u treće zemlje.
„Kada govorimo o trgovini unutar regiona vrednost je tek oko 200 ili 300 miliona. Ova odluka pojednostavljuje proceduru prometa i određuje jasne standarde za kontrolu robe, voća i povrća i ostavlja jako malo mogućnosti da na samom carinskom prelazu službenici imaju diskreciono pravo da odluče koga će da izdvoje i na koji način će da kontrolišu robu“, objasnio je savetnik predsednika PKS.

Odluka predviđa striktna pravila koja su usaglašena sa pravilima EU, a koja su predvidljiva za privrednike i olakšavaju promet robe. Takođe, čine da kvalitet te robe ne bude ugrožen ni na koji način, naglasio je Đurđević. „Ova odluka uvezuje agencije u regionu koje su zadužene za promet robe“, dodao je on. Privredne komore Zapadnog Balkana okupljene u Komorski investicioni forum apeluju da se razgovara sa vladama kako bi se došlo do procedura i postupaka koje pospešuju promet robe na Zapadnom Balkanu, rekao je Đurđević.

„Vrlo smo aktivni zagovarač i ideje o četiri slobode – prometa ljudi, robe, kapitala i usluga, koje treba da obezbede da naš region postane jedna zona slobodne ekonomske razmene i trgovine, kao i zapošljavanja i investiranja“, naglasio je Đurđević.

Pomoćnica ministra za trgovinu Srbije Olivera Jocić rekla je da je Srbija na primeru olakšavanja trgovine voćem i povrćem u CEFTA regionu, uprkos taksama Prištine, pokazala da veruje u slobodnu trgovinu i uklanjanje svih barijera.

„To je jedan dodatni instrument uz Protokol 5 o olakšanju trgovine koji je Srbija već usvojila i ratifikovala“, rekla je Jocić Tanjugu. Kaže da je zajednički komitet CEFTA doneo tu odluku bez obzira na ove okolnosti u vezi sa kosovskim taksama od 100 odsto na srpsku robu koje privremene institucije u Prištini primenjuju od novembra 2018.

Inače, Srbija je, ističe Jocić, prva CEFTA strana koja je usvojila i ratifikovala dodatni Protokol 6 o liberalizaciji trgovine uslugama. To je novi pravni instrument koji je Skupština Srbije kroz zakon potvrdila prošle nedelje. Time se otvara prostor da idemo na liberalizaciju trgovine uslugama, što stvara i nove uslove za rast privrede, naglasila je Jocić.

Izvoz voća i povrća sa Zapadnog Balkana je čak oko 20 puta manji nego iz zemalja EU i mora se nastaviti sa uklanjanjem trgovinskih barijera u regionu, poručio je generalni sekretar Komorskog investicionog foruma Zapadnog Balkana Safet Grdžaliju.
Grdžaliju je u svoje ime, kao i u ime predsednika Upravnog odobra KIF-a i predsednika Privredne komore Srbije Marka Čadeža, pozdravio usvajanje odluke za olakšavanje trgovine voćem i povrćem od strane zajedničkog komiteta CEFTA. Odluka CEFTA je dobra vest za Zapadni Balkan.
To je upravo ono što mi u KIF-u pokušavamo da uradimo, naglasio je Grdžaliju. Poručio je da je regionu Zapadnog Balkana potreban ekonomski pristup, bez političkih primesa koje su još prisutne.
Direktor Sekretarija CEFTA Emir Đikić očekuje da će uzajamno priznavanje sertifikata u trgovini voća i povrća zaživeti već do leta. “Takođe, nadamo se da ćemo do kraja godine napraviti nacrt višegodišnjeg kontrolog plana i da ćemo započeti sa implementacijom“, precizirao je Đikić. Kako je rekao, zato je važna razmena veterinarskih i fitosanitarnih sertifikata, kao i sertifikata za javno zdravlje.

Hamdo Tinjak iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa podsetio je da BiH ove godine predsedava CEFTA i da je 2020. godina dobro krenula usvajanjem odluke o voću i povrću. Ističe da je to veoma značajna odluka za region pošto dobar deo trgovine u CEFTA regionu čini voće i povrće. Dodao je da zemlje kao što su Severna Makedonija, Srbija, Albanija i druge imaju dosta toga da ponude regionu kada je u pitanju voće i povrće. Tinjak objašnjava da svaku odluku CEFTA mora da donese preko zajedničkog komiteta koji čine ministri ili njihovi zamenici i državni sekretari.

Takođe, objašnjava da je reč o sertifikatima koji prate robu i koje su zemlje iz CEFTA međusobno priznale, tako da sada više nema potrebe da se oni dodatno proveravaju na carinama. „Dovoljno je da takav jedan sertifikat dođe i onda više nema dodatnih provera od strane državnih u kojoj se uvozi i njenih institucija“, naveo je Tinjak.

Skup u Tivtu održan je u okviru projekta Podrška olakšanju trgovine između članica CEFTA koju relizuju KIF i CEFTA, uz podršku Evropske komisije i nemačkog Ministarstva za ekonomsku saradnju.

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">