Reklama

U prodavnicama nema poskupljenja mesa i prerađevina, a stočari su posle dužeg vremena zadovoljni. Nove mere pomoći registrovanim domaćinstvima koja proizvodnju sa njiva usmeravaju za ishranu stoke, najavljuju u Ministarstvu poljoprivrede.

Uprkos povećanju cena žive mere utovljene stoke, u prodavnicama nema poskupljenja mesa i prerađevina. Stočari su posle dužeg vremena zadovoljni, ostvaruju solidnu zaradu od tog posla. U Ministarstvu poljoprivrede najavljuju nove mere pomoći registrovanim domaćinstvima koja proizvodnju sa njiva usmeravaju za ishranu stoke.
Izjave Branislava Stanisavljevića i Milomira Tošovića

Branislav Stanisavljević iz Pećinaca pre sedam godina dao je otkaz u „Elektrodistribuciji“ u Rumi, od tada zaradu ostvaruje od tova svinja i teladi. Sve što poseje, namenjeno je stočnoj hrani. Prošle godine klanici je isporučio 30 tona svinjskog mesa.

„Cena tovljenika je 160 dinara, proizvođačka cena je 130 tako da razlika od 30 dinara zadovoljava“, kaže Stanisavljević.

Stručnjaci očekuju da će i dalje da raste proizvodnja tog mesa. Međutim, proizvodnja junetine stagnira. Nema više podsticaja po utovljenom grlu, ukinute su i izvozne stimulacije. To je jedan od razloga što se čak tri puta više grla izveze još dok su telad, nego što se ostavi za tov u Srbiji.

Milomir Tošović vlasnik klanice „Kotlenik“ iz Lađevaca smatra da država mora da obezbedi povoljne kredite sa grejs periodom od pet godina, kao i da se omogući da junad kupljena za tov budu upotrebiti za hipoteku.

Prošle godine na tržište Evropske unije izvezeno je samo hiljadu tona junećeg mesa. U Zapadnu Evropu i dalje ne možemo da izvozimo svinjsko meso. Istovremeno se otvaraju mogućnosti za izvoz na druga tržišta.

„U Srbiji trenutno ima dovoljan broj klanica koje mogu izvoziti u rusku federaciju, a kada bi to krenulo mislim da bi se povećala proizvodnja“, kaže Milenko Đurđević, iz klanice „Đurđević“ iz Pećinaca.

Da bismo odgovorili zahtevima Ruskih trgovaca za izvoz većih količina svinjskog mesa i prerađevina neophodno je, kako kažu dobri poznavaci prilika u stočarstvu, da se u što kraćem roku uvoz prasadi za tov i nazimica iz Zapadne Evrope oslobodi carinskih dažbina. Istovremeno postoje mogućnosti za izvoz junetine u Tursku.

Izvor: RTS

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">