Reklama

Izvor: Agrobiznis projekat Srbija
Datum: 2010-02-17

Na ovom vodećem evropskom sajmu organske hrane, među 2500 izlagača iz celog sveta predstaviće se i 7 srpskih preduzeća, pod okriljem nacionalne asocijacije „Serbia Organica“.

Na sajmu „Biofach“, koji se održava od 17. do 20. februara u Nirnbergu, predstaviće se 7 naših kompanija, sa ekskluzivnim asortimanom organskih proizvoda. Očekuje se dolazak više od 45.000 posetilaca iz 100 zemalja.

Firme koje će promovisati svoje proizvode na sajmu u Nirnbergu u Nemačkoj ove godine su: Foodland, Zadrugar, Zdravo Organic, ITN, Royal Eco Food, Radoslovi i Mondi.

Neki od proizvoda biće po prvi put predstavljeni tržištu na sajmu u Nirnbergu, kao na primer ljuti organski umak od šljiva kompanije Royal Eco Food. Bogata ponuda organskih proizvoda koju će srpski proizvođači predstaviti inostranim kupcima obuhvata: ajvar, džemove od divljih jagoda, šipurka, višanja, kajsija i šljiva, zatim sokove od cvekle, šargarepe i jabuka, organske kupine, maline i drugo voće i povrće iz Srbije.

Nastup naših preduzeća na sajmu organizovalo je udruženje „Serbia Organica“, uz podršku Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, USAID Agrobiznis Projekta i nemačke organizacije GTZ (Gesellschaft fur Technische Zusammenarbeit).

Prošle godine, kao rezultat nastupa na sajmu „Biofach“, srpske firme su ugovorile izvoz/prodaju u visini od 3,2 miliona USD.

Srbija, već priznata kao značajan snabdevač evropskog tržišta voćem i povrćem, sada stiče poverenje kupaca i za sertifikovanu organsku hranu. Uzgajivači i prerađivači šire proizvodnju, uvode nove sorte i primenjuju standarde kvaliteta kao što su HACCP, GlobalGAP i ISO.

Ministar poljoprivrede Saša Dragin nedavno je izjavio da Srbija ima velike potencijale za ekspanziju organske proizvodnje, s obzirom da preko 80% zemljišta u Srbiji spada u nekontaminirana zemljišta. Imajući to u vidu, planirano je proširenje sa sadašnjih 1,500ha na 600,000ha površine za uzgoj organske hrane.

Organska poljoprivreda se razvila kao reakcija na sve izraženije zagađenje zemljišta i vazduha i pogoršanje kvaliteta hrane usled čega dolazi do sve većeg ugrožavanja zdravlja ljudske populacije. Manje razvijene zemlje u kojima je još uvek očuvan agro-ekosistem (ne koriste se skupe agrohemikalije) imaju velike šanse da povećaju svoju ponudu i izvoz i odgovore na povećanu potražnju razvijenih zemalja za organskim proizvodima. Organska hrana ne sadrži nikakve veštačke materijale ni pesticide i omogućava ishranu proizvodima koji imaju veću hranjivu vrednost od onih iz konvencionalne proizvodnje.

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">