Kao mera za ublažavanje uticaja poljoprivredne proizvodnje na klimatske promene u Srbiji je osmišljen projekat “Razvoj inovativnih metoda organske biljne proizvodnje u pravcu povećanja klimatske neutralnosti poljoprivrede”

Predstavnici Instituta za zemljište iz Beograda i udruženja Serbia organica juče su na poljoprivrednom domaćinstvu Josipa Mamuzića u Ljutovu kod Subotice održali radionicu o primeni metoda organske proizvodnje radi ublažavanja štetnih uticaja poljoprivrede na klimatske promene.

Kao mera za prilagođavanje poljoprivrede ovim promenama u Srbiji osmišljen je projekat “Razvoj inovativnih metoda organske biljne proizvodnje u pravcu povećanja klimatske neutralnosti poljoprivrede”, koji realizuju Institut za zemljište, Serbia organica i Institut za ekonomiku poljoprivrede, uz finansijsku podršku Ministarstva poljoprivrede.

Rukovodilac projekta i viši naučni saradnik Instituta za zemljište Vladan Ugrenović istakao je da površine pod organskom proizvodnjom nisu velike, ali su metode koje ona podrazumeva veoma korisne. “Imamo dovoljno dragocenih iskustava, koje sve više dobijaju na značaju zahvaljujući istraživačima i organskim proizvođačima kao što je naš domaćin Mamuzić”, rekao je Ugrenović.

Jedan od rukovodilaca projekta i istraživač u Institutu za proučavanje lekovitog bilja “Dr Josif Pančić” Vladimir Filipović naveo je da je intenzivna poljoprivredna proizvodnja svojom postavkom dobrim delom dovela do značajnog zagađenja životne sredine. “Ratarska intenzivna proizvodnja, kao najmasovnija na ovim prostorima, može najviše da našteti životnoj sredini i to zbog neadekvatne obrade zemljišta i nebalansirane upotrebe sredstava za ishranu i zaštitu bilja”, upozorio je Filipović. Kao moguće mere za sprečavanje takvih uticaja preporučio je primenu višepoljnih plodoreda, pokrovnih useva, zelenog malča, kompostiranja i zelenišnog đubrenja.

Mamuzić je istakao da je stanje njegovih useva, koje uglavnom čine žitarice, uprkos sušnoj godini sasvim solidno zahvaljujući organskim metodama koje primenjuje. “Pored plodoreda i drugih aktivnosti, bitno je istaći da nema preoravanja i tri godine ne koristimo plug, već samo podrivač, gruber, i tanjiraču, što je manje posla, manje troškova, što dovodi do veće mineralizacije zemljišta i drugih koristi”, rekao je ovaj proizvođač.

Preteranim razlaganjem organske materije dolazi do stvaranja štetnih gasova poput CO2, amonijaka i metana. Vezivanje većih količina ugljenika za zemljište postiže se prvenstveno izborom odgovarajućeg plodoreda i uključivanjem travno leguminoznih biljaka u proizvodnju, čime se smanjuje broj kultiviranja, koje je glavni faktor razlaganja organske materije u zemljištu i izvor emisije ugljenika.

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">