U blačkom selu Grguru počela je da radi fabrika za toplu preradu voća, kapaciteta 10 hiljada tona.

Reč je o organskim proizvodima koji se izvoze na veoma zahtevno zapadno tržište, rekao je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović i dodao da Vlada Republike Srbije daje 50 odsto podrške za prerađivačku industriju.

„Sa ovom fabrikom je zaokružen čitav ciklus, imamo džem kao finalni proizvod, koji je najfiniji, najbolji finalni proizvod“, izjavio je ministar Nedimović.

Pogon je u sklopu kompanije „Midi organik“ i zaposliće još 30 radnika. Istakao je i da su ovakvi pogoni recept kako treba da bude zasnovana proizvodnja u Srbiji.

Sa time se slažu i čelnici kompanije, ali i da to utiče na zadržavanje stanovništva u selu.

„Ovo je investicija koja će doneti dobro. Zbog većeg zapošljavanja većeg i većeg dohotka, jer samo ako imamo veće prihode, onda će se i ljudi odavde manje iseljavati“, rekao je vlasnik „Midi organika“ u Donjem Grguru Živorad Janićijević.

  • Autor
    Članci
  • Komentari (1)
    Član 451

    Bravo. Ovako nesto lepo je cuti. Kapacitet od 10.000 t je za svaki respekt. Nebi bilo lose da je i deset puta manji  kada je u pitanju pocetak. Treba sto pre sa malih seoskih prcvarnica preci na vako nesto vece. Lepo je sto i drzava pomaze do 50%. Mi imamo vrhunsku sirovinu i umemo kvalitetno da pravimo. To Zapad ocekuje od nas. Ovo je lep primer sta treba raditi sa vocem, gde naci posao i kako plasirati proizvode. Zaista lepa vest.

    Milivoje Jovic, tehnolog-konsultant

Odgovor na: Organski džem iz Srbije za zahtevne inostrane kupce

Napišite komentar


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">