Reklama

Direktor Produktne berze u Novom Sadu Žarko Galetin izjavio je danas da je za potrebe Republičke direkcije za robne rezerve otkupljeno u prva tri dana te akcije više od 46.600 tona pšenice, što je oko 80 odsto planirane količine.

Interesovanje poljoprivrednika da državi prodaju svoje hlebno žito je izuzetno veliko, pre svega zbog dobre cene od 20 dinara za kilogram, tako da su predviđene prodajne kvote popunili svi okruzi u Vojvodini i još pet iz centralne Srbije, rekao je Galetin Tanjugu.
“ Tako je ukupno 11 okruga u Republici popunilo, odnosno premašilo predviđene kvote za prodaju, dok kod njih devet još ima prostora da ponude Rezervama pšenicu“, rekao je on, napominjujući da iz pet okruga južne Srbije nije bilo ni jednog zahteva za prodaju hlebnog zrna.

To je višegodišnja praksa u ovom poslu, jer najveći deo robnih viškova pšenice nalazi se uglavnom u Vojvodini i u severnim delovima centralne Srbije, objasnio je Galetin. On je precizirao da je u prva tri dana trgovanja Produktna berza primila između 3.500 i 4.000 naloga za prodaju, odnosno popunjene su kvote za ukupno 46.680 tona dok za preostalih 12.820 tona svoje naloge mogu da predaju poljoproivrednici iz još nekoliko regiona u Republici.

Direktor Produtne berze očekuje da će još nekoliko dana trajati ova kupoprodaja i dodaje da će najverovatnije bitri obavljena određena preraspodela po okruzima, ukoliko u nekima od njih ne bude zainteresovanih ponuđača, iako su imali na to pravo.

Galetin je naglasio da nije bilo nikakvih propusta u sistemu otkupa, niti bilo kakvih nepravilnosti, ali je napomenuo da je bilo problema, pre svega, tehničke prirode.
„Mnogi poljoprivredni proizvođači su se žalili da nisu mogli da uspostave telefaks vezu sa Produktnom berzom, iako je bilo otvoreno dosta linija, ali te tehničke mogućnosti nisu mogle očigledno da izdrže izuzetno veliku navalu ponuđaca pšenice“, objasnio je Galetin.

Razlog nezadovoljstva poljoprovrednih proizvođača je pre svega u maloj količini predviđenoj za otkup i velikom interesovanju za prodaju, zaključuje Galetin i dodao da će za ubuduće biti razmotrene mogućnosti eventualne elektronske prodaje. To će, napomenuo je on, zavisiti od ukupnih mogućnosti proizvođača jer, kako je rekao u tom poslu se mora voditi računa da svi poljoprivrednici u Srbiji budu ravnopravni, imajući u vidu tehničke i druge mogućnsoti sa kojima raspolažu.

Izvor: RTV

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">