Novosadski sajam 86. put je otvorio svoje kapije za posetioce i izlagače iz oblasti agrara, 1.518 firmi, institucija i organizacija koje dolaze iz 32 zemlje predstaviće tokom narednih sedam dana proizvode i usluge iz 61 države. Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada je otvarjući ovu veliku manifestaciju rekao da država koja ima snažnu poljoprivredu koja se razvija, koja ima zdravu zemlju i dobre domaćine kao što ih ima Srbija, ne treba da brine za svoju budućnost.

-Tri segmenta su ključna i za sadašnju poziciju Srbije ali i za razvoj u budućnosti. Prvi je nivo subvencija i treba naglasiti podsticaje na republičkom i pokrajinskom nivou namenjene mladim poljoprivrednicima, druga važna tačka je politička stabilnost i međunarodno priznata Srbija koja otvara nova tržišta za naše poljoprivrednike i povećanje njihove konkurentnosti. Na sve ovo nadovezuje se spajanje nauke, inovacija, novih tehnologija i poljoprivrede , rekao je Vučević.

Tradiconalan partner u organizaciji Poljoprivrednog sajma je Pokrajinska vlada. U saradnji sa Pokrajinskim sekretarijatom za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo na ovogodišnjoj priredbi organizuju se izložbe „Gastro region Vojvodina“ i premijerno „Dan voćara“.

-Pokrajinska vlada je kao jedan od ključnih prioriteta postavila razvoj agrara. Od jula 2016. godine do danas iz pokrajinskog budžeta u poljprivredu je uloženo više od 20 milijardji dinara kroz podsticajne mere koje su usmerene na osnaživanje naših poljoprivrednika. Posebno smo ponosni na nove mere koje smo pokrenuli jer smo prepoznali nove kategorije proizvođača poput mladih do 40 godina, žena na selu i poljoprivrednike koji dolaze iz manje razvijenih opština. Posle duže godina velika pažnja posvećena je zemljoradničkim zadrugama, rekao je potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević ističući da u nameri da poljoprivredna proizvodnja bude podignuta na viši nivo, pokrenut je ozbiljan investicioni ciklus u rekonstrukciju i podizanje kapaciteta kanalske mreže. – Realizovano je 11 projekata, a ove godine počinje realizacija još 18. Ukupna vrednost ovih investicija je više od 65.000.000 evra i to znači novih 107.000 hektara oranica pod sistemima za navodnjavanje.

Pokrovitelj najveće nacionalne izložbe stoke na Poljoprivrednom sajmu tradicionalno je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije koje ove godine organizuje i izložbu genetskih potencijala. Ministarstvo podržava i izložbu organske proizvodnje, kao i izložbe proizvoda sa oznakama geografskog porekla, spski kvalitet i proizvoda zanatskih pivara. Takođe organizuje veliki broj stručnih skupova.

-Srbija ima zemlju i hranu i to je ono što treba da je vodi napred, posebno u sektoru prehrambene industrije. Italija i Tunis, kao zemlje partneri i prijatelji ovog sajma, kao i druge zemlje koje su prisutne pomažu nam da ostvarimo suficit u poljoprivrednoj i prehrambenoj industriji. Suficit od dve milijarde nije malo. Mi smo u nekoliko sektora poljoprivredne proizvodnje blizu svetskih maksimuma. To se pre svega odnosi na pšenicu, maline i druge kulture. Naš zadatak je da uredimo sistem prehrambene industrije i da otvorimo nova tržišta, rekao je Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i napomenuo da se očekivanja na tržištu menjaju. Sada je organska proizvodnja u fokusu zapadne Evrope, proizvodi sa geografskim poreklom nastoje da uzmu što više učešća.

Poljoprivredni sajam je svetkovina u čast zemlje i hrane, u čast setve i žetve, u čast dobrobiti svih ljudi, rekao je Slobodan Cvetković, generalni direktor Novosadskog sajma. On je napomenuo da je tokom višedecenijskog postojanja Novosadski sajam ugostio više od 7.000 inostranih i više od 100.000 domaćih izlagača. Manifestaciju je posetilo više od 10.000.000 posetilaca.

-Prvi put Poljoprivredni sajam ima i zemlju partnera i zemlju prijatelja. To su Italija i Tunis. Takođe, prvi put organizovana je izložba genetskih potencijala na kojoj su prezentovane autohtone rase stoke i prvi put se organizuje Međunarodni dan voćara. Posle više od 20 godina organizovano je 17 kolektivnih izložbi sa akcentom na preciznu i digitalnu poljoprivredi. Izložba poljoprivredne mehanizacije na 35.000 kvadratnih metara donosi najsavremenije mašine ali i popuste, rekao je Cvetković.

Generalni sponzor ovogodišnjeg Poljoprivrednog sajma je Generali Osiguranje Srbija, zlatni sponzor je Al Dahra, dok su darodavci „Agropanonka“, firma „Kite“. D.o.o. i Kompanija VGP.

Autor: Jasna Bajšanski

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">