Poljska planira provjeravati kvalitetu svih pošiljki žitarica iz Ukrajine, rekao je u ponedjeljak zamjenik ministra poljoprivrede Michal Kolodziejczak, nastojeći udobrovoljiti poljoprivrednike nezadovoljne europskom politikom liberalizacije uvoza.

Poljoprivrednici su u petak blokirali prometnice i prijelaze na granici s Ukrajinom na početku jednomjesečnog prosvjeda protiv Unijine politike i izostanka vladinih mjera zaštite domaće proizvodnje.

Predstavnici nove poljske vlade rekli su da im je dobro poznato s kakvim se izazovima poljoprivrednici suočavaju. Cijenu pomoći EU-a Ukrajini u borbi protiv ruske invazije ne bi trebali plaćati poljski poljoprivrednici, dodali su.

„Danas ću zatražiti da se u Poljskoj provjeravaju sve pošiljke žitarica koje se uvoze i na koje je uveden embargo“, rekao je Kolodziejczak za državnu novinsku agenciju PAP.

Kada žitarice stignu u Njemačku i provjere pokažu da su loše kvalitete, „u 99 posto slučajeva vraćaju se u Poljsku, sa statusom europskih žitarica“, a ne vraćaju se u Ukrajinu, rekao je.

Poljoprivrednici u Francuskoj, Belgiji, Portugalu, Grčkoj, Španjolskoj, Njemačkoj i Italiji prosvjeduju protiv visokih troškova i, kako kažu, nepoštene konkurencije iz inozemstva. EU je liberalizirao uvoz poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine, uz izmjenu koja dopušta intervenciju u slučaju poremećaja na tržištu.

Nezadovoljstvo poljoprivrednika izazvale su i mjere kojima EU pokušava ublažiti klimatske promjene.

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">