Reklama

Predstojeće izmene Zakona o bezbednosti hrane i preduzimanje niza drugih mera države direktno će uticati na povećanje zdravstvene bezbednosti hrane, kako bi potrošači u Srbiji na tezgama imali zdrave proizvode, izjavio je danas pomoćnik ministra poljoprivrede Nenad Katanić.

Te zakonske izmene, čiji je nacrt nedavno završen, trebalo bi da uskoro budu pred poslanicima Skupštine Srbije, rekao Katanić na regionalnom skupu o bezbednosti hrane, održanom na Salašu 137 nedaleko od Novog Sada.

Napominjući da je u osnovi tih novih propisa analiza rizika i precizno definisanje odgovornosti svakog učesnika u lancu od proizvođača, preko prerađivača do prometa robe, on je istakao da će biti posebno precizirane nadležnosti inspekcija koje se bave bezbednošću hrane.

Redovnim praćenjem stanja na terenu i formiranjem određenih baza podataka resorno ministarstvo imaće tako precizan uvid u bitne informacije kada je reč o hrani, kako bi na vreme moglo da reaguje preko nadležnih inspekcija, rakao je Katanić.

Obraćajući se učesnicima konferencije, Katanić je naglasio i da je Ministarstvo poljoprivrede, u okviru mera za podsticaje u agraru, izdvojilo ove godine više od 200 miliona dinara za podsticanje organske poljoprivredne proizvodnje.

Subvencije za organske proizvođače u domaćem ratarstvu, povrtarstvu i stočarstvu povećane su za više od 40 procenata, kazao je Katanić, napominjući da Srbija ima ogromne mogućnosti za unapređivanje takvog načina poljoprivredne proizvodnje, koje treba iskoristiti.

Profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu dr Miodrag Dimitrijević podsetio je da su, prema važećim zakonskim propisima, u Srbiji zabranjeni gajenje i promet genetički modifikovanih organizama (GMO) i istakao da je interes naše zemlje da razvijamo i unapređujemo konvencionalnu poljoprivrednu proizvodnju.

Više od 70 lokalnih samouprava u Srbiji je svoje teritorije proglasilo “ Ne GMO zonama“, rekao je on i ocenio da to na neki način odražava jedan opšti stav države, koji je dobar i u interesu naše zemlje .

Naša stručna i ostala javnost treba da prati situaciju kada je reč o GMO proizvodima, da bismo u određenom trenutku, ako bude trebalo da donosimo odluke u tom pogledu, doneli one ispravne i u našem interesu , rekao je profesor Dimitrijević.

Specijalista interne medicine iz Novog Sada dr Dragan Ivanov rekao je da je danas nemoguće boriti se protiv savremenih bolesti ako ne poznajemo principe pravilne ishrane i ako ih ne primenjujemo u svakodnevnom životu.

On je istakao da je sve veće interesovanje, u sveti i kod nas, za biljnu odnosno vegetarijansku hranu, jer je dokazano da osobe koje koriste takvu ishranu duže žive i ređe oboljevaju od savremenih bolesti poput kardiovaskularnih, malignih i drugih.

Doktor Ivanov je upozorio da živimo u svetu prepunom toksina i napomenuo da u namirnicama životinjskog porekla ima 20 do 30 puta više toksičnih materija nego u biljkama.

Stoga je preporučio da stanovništvo treba usmeravati prema biljnoj hrani, koja je daleko manje zagađena, a uz to biljke imaju određene supstance koje mogu da zaštite organizam od otrovnih materija unetih prilikom njihove proizvodnje.

Doktor Ana Gifing predstavila je program hrono dijete, koji je odskora počeo da se primenjuje kod nas, a u čijoj osnovi je umerena i uravnotežena ishrana.

Skup „Fud toks“ 2013. , koji je organizovalo više kulinarskoh magazina u okviru Kolor pres grupe, okupio je šefove kuhinja i vlasnike restorana u regionu, vrhunske vinare, autore kulinarskih bestselera i TV emisija, gastro-blogere kao i brojne umetnike i predstavnike medija.

Izvor: RTV

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">