Reklama

Posle poskupljenja svežeg mesa, koje je u protekla dva meseca dostiglo 20 odsto, prerađivači u Novom Sadu očekuju ovih dana smirivanje i stabilizovanje cena, pre svega na tržištu žive stoke.

Zbog znatnog povećanja cene sojine sačme, za skoro 40 procenata, za tovljenike se u Srbiji danas plaća od 180 do čak 200 dinara po kilogramu, što neminovno dovodi do poskupljenja mesa i drugih prerađevina, izjavio je Tanjugu vlasnik Mesne industrije „Matijević“ Petar Matijević.

Matijević: I skok od jednog dinara je udar na nas

„Čim cena svinja skoči makar za jedan dinar, to je veliki udar na prerađivače“, rekao je Matijević i napomenuo da je na poskupljenje sirovina za klaničnu industriju uticao i pad vrednosti dinara.

Cene svežeg mesa kod „Matijevića“ su u poslednjih mesec dana povećane za 10 odsto.

Kompanija ima oko 2.500 zaposlenih i u svojim pogodnima kolje na sat 200 svinja, odnosno u jednoj proizvodnoj smeni preradi oko 1.500 tovljenika.

Matijević napominje da je na domaćem tržištu „hronična nestašica tovljenika“ zbog više razloga.

Osnovni problem je nedostatak kvalitetne sirovine za klaničnu industriju, jer „ne znamo toviti svinje po evropskim standardima, odnosno onako kako to rade Nemci ili Danci“, ocenio je Matijević.

U Srbiji je verovatno najveća konkurencija u klaničnoj industriji, jer ima oko 1.000 registrovanih klanica, ali u zemlji nema uslova za kvalitetnu proizvodnju mesa, rekao je on.

Po Matijeviću, znatno povećanje kvaliteta u toj oblasti trebalo bi da bude jedna od ključnih tačaka nove poljoprivredne politike.

Savkić: Ovih dana cene mesa biće stabilizovane

Vlasnik Industrije mesa „Štrand“ Dušan Savkić istakao je takođe da je poskupljenje žive stoke prouzrokovalo rast cena mesa i podsetio da su početkom aprila svinje koštale od 145 do 150 dinara za kilogram, mesec dana kasnije oko 165 dinara, a sada se plaćaju i više od 180 dinara.

„Sada kilogram svinjskog mesa košta oko 540 dinara, a junećeg buta oko 680 dinara“, rekao je Savkić.

Savkić, vlasnik mesne industrije, koja je jedan od značajnijih snabdevača Novog Sada, smatra da će ovih dana cene mesa biti stabilizovane uprkos, kako je ocenio, „prilično neorganizovanom stanju na domaćem tržištu mesa“.

„Država bi, preko robnih rezervi, trebalo da deluje u toj oblasti mnogo organizovanije i da otkupi tržišne viškove kada ih ima, odnosno da interveniše iz rezervi kad je ponuda mala“, rekao je Savkić.

Ministarstvo poljoprivrede je ove godine usvojilo niz mera radi stabilizovanja i unapređivanja stočarske proizvodnje, a time i proizvodnje mesa u Srbiji.

Ukinute su carine, odnosno prelevmani na uvoz sojine sačme i stočnog podmlatka a doneta je i uredba o kreditnoj podršci proizvođačima koji se bave tovom, uz povoljnu fiksnu kamatnu stopu od šest odsto i rok otplate od tri godine.

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">