U Privrednoj komori Vojvodine održan je onlajn skup „ Prezentacija programa razvoja vinarstva i vinogradarstva Republike Srbije za period 2021 – 2031 godine“ u organizaciji Saveza vinara i vinogradara Srbije i Udruženja proizvođača grožđa i vina sa oznakom geografskog porekla „Srem – Fruška gora“. Održavanje skupa podržala je Privredna komora Vojvodine.

– Privredna komora Vojvodine je mesto okupljanja privrednika i PKV će i dalje nastaviti da pomaže razvoj i promociju vojvođanskih vinara. Ovaj program je alat za vinare i vinogradare koji će im omogućiti da ostvare ciljeve koje doprinose razvoju ne samo vinarstva i vinogradarstva, već i razvoju vinskog turizma. Program predviđa i donošenje novog zakona o vinu koji treba da stvori adekvatne uslove za dalji razvoj sektora vinarstva i vinogradarstva uz istovremeno usklađivanje sa propisima Evropske unije, istakao je predsednik Privredne komore Vojvodine Boško Vučurević pozdravljajući učesnike skupa.

Pokrajinski sekretar za privredu i turizam dr Nenad Ivanišević predstavio je mere sekretarijata koje se tiču vinarstva i tom prilikom naglasio da će biti izdvojeno 20 miliona dinara za degustacioni turizam. Ocvaj konkurs, kako je najvaio biće raspisan početkom marta.

I Pokrajjinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, izmađu ostalog, kroz svoje konkurse obzbeđuje sredstva koja bespovratno mogu da koriste vinogradari i vinari. Konkursi sekretarijata su raspisani 1. februara i u toku su naveo je pomoćnik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu Mladen Petreš.

Predsednik Saveza vinara i vinogradara Srbije dr Marko Malićanin podsetio je da Vlada Srbije krajem 2020. usvojila Program razvoja vinarstva i vinogradarstva Republike Srbije za period 2021 – 2031 godine , što je kako je istako bila kruna rada Saveza. Ovaj značajn dokument bavi se analizom svetskog vinarstva i vinogradrstva kao i analizom srpskog vinarstva i pokazuje gde smo u odnosu na region i svet. To je dokument koji identifikuje sve nedostatke, ali i sve mogućnosti srpskog vinarstva da zauzme svoje mesto na svetskoj mapi istakao je Malićanin.

Predsednik Udruženja proizvođača grožđa i vina sa oznakom geografskog porekla „ Srem- Fruška gora“ Gordan Bašić govorio je o značaju tog dokumenta ističući da će on doprineti razvoju vinarstva i vinogradarsta kod nas.

Na skupu su govorili i Aleksandar Vinčić, potpredsednik Saveza vinara i vinogradara, Stevan Rajta, zastupnik SVVS, kao i Dragan Krgović, SVVS. Na skupu je govorio i Prof. dr Vladimir Puškaš sa Tehnološkog fakulteta,, a prisustvovali su mu predstavnici vinara, državni skeretar u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Bogdan Igić i predsednik Grupacije vinara i vinogadara PKV Bojan Mandić.

Autor: A.M.

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">