U Svrljigu je protekle sedmice održan stručni skup „Izazovi u sakupljanju i proizvodnji lekovitog bilja, problemi sa pirolizidinskim i tropanskim korovima u usevima i samoniklom bilju”, s ciljem edukacije svih učesnika u lancu proizvodnje, od sakupljača do konačnih proizvođača biljnih čajeva.

Skup je održan u organizaciji firme „Jeligor” doo Svrljig i Grupacije proizvođača i prerađivača lekovitog, aromatičnog i začinskog bilja PKS, Sekcije za otkup lekovitog bilja RPK Niš, RPK Zaječar i RPK Leskovac.

Domaćin skupa bila je firma „Jeligor” doo Svrljig koja se bavi gajenjem, otkupom, preradom i prometom lekovitog, aromatičnog bilja i šumskih plodova. Lekovito bilje koje koriste se gaji na njihovim plantažama i plantažama kooperanata, a samoniklo bilje i šumski plodovi se prikupljaju preko beračkih grupa i od edukovanog stanovništva sa područja opštine Svrljig kao i cele Srbije. „Jeligor” postoji 30 godina i lider je u ovoj oblasti, ne samo na jugu Srbije, već i na teritoriji cele Srbije, a vlasnik i direktor firme je član Grupacije proizvođača i prerađivača lekovitog, aromatičnog i začinskog bilja PKS i predsednik Sekcije za otkup lekovitog bilja RPK Niš, RPK Zaječar i RPK Leskovac.

Učesnici skupa imali su priliku da obiđu novi pogon firme „Jeligor“, da se upoznaju sa radom preduzeća, najnovijim rezultatima u radu i planovima ove kompanije. Nakon obilaska firme, pred velikim brojem prisutnih, u okviru glavne teme stručnog skupa „Izazovi u sakupljanju i proizvodnji lekovitog bilja” problemi sa PA/TA korovima, održana su predavanja eminentnih stručnjka iz ove oblasti:

1. „Održivo sakupljanje samoniklog lekovitog bilja – struktura PA i TA korova u samoniklom bilju“;
Predavač: prof.dr Zora Dajić, Poljoprivredni fakultet, Univerzitet u Beogradu

2. „Gajenje lekovitog bilja i problemi sa PA i TA korovima u usevima“;
Predavač: prof. dr Dragoja Radanović, Institut za proučavanje lekovitog bilja „Dr.Josif Pančić“

3. „Problemi i izazovi sa pesticidima i usaglašavanje sa regulativom u lekovitom bilju“
Predavač: Dipl.Ph.Spec. Milica Mihailović, Institut za proučavanje lekovitog bilja „Dr.Josif Pančić“.

Stručni skup je okupio veliki broj učesnika iz cele Srbije, a pored velikog broja individualnih sakupljača lekovitog bilja, bili su prisutni i predstavnici opštinske uprave Svrljig, Privredne komore Srbije, Regionalne privredne komore Niš, Regionalne privredne komore Zaječar, Instituta za proučavanje lekovitog bilja „Dr.Josif Pančić“ Beograd, predstavnici kompanija Makval doo – Novi Sad, Adonis – Sokobanja, Fruktus doo – Bačka Palanka, Bilje Borča, Beograd, i dr.

U okviru Grupacije proizvođača i prerađivača lekovitog, aromatičnog i začinskog bilja PKS-a formirana je Radna grupa sačinjena od stručnih osoba koje rade na izradi Vodiča herbalnog sektora, a u cilju smanjenja nivoa kontaminanata (pirolizidinskih i tropanskih alkaloida) u hrani. Cilj predstojećih obuka – stručnih skupova po regionima ima za cilj da edukuje primarne sakupljače lekovitog bilja, odnosne sve aktere u lancu od sakupljača do konačnih proizvođača biljnih čajeva po pitanju kontaminanata u lekovitom bilju. Pored ovog skupa, planirane su edukacije i u Zaječaru, Bavaništu, i dr.

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">