Reklama

Izvor: Tanjug

Hladnjačari iz Arilja doneli su odluku da otkupnu cenu maline povećaju na 90 sa sadašnjih 80 dinara, a malinari tvrde da je takva odluka doneta bez njihovog prisustva i najavljuju da će nastaviti borbu za cenu maline. Predsednica opštine Arilje Mirjana Avakumović kazala je Tanjugu da su najveći hladnjačari iz Arilja posle sastanka sa predstavnicima te opštine doneli odluku da otkupnu cenu maline od prvog dana berbe povećaju za 10 dinara, odnosno na 90 dinara. Avakumović je objasnila da će takva odluka važiti i unazad, odnosno od „prvog kilograma“ maline ovogodišnjeg roda koja je već otkupljena.

Ona je naglasila da se očekuje da će odgovor drugih hladnjačara iz cele Srbije na takvu odluku biti pozitivan, te da će i oni povećati otkupne cene. „To smo preneli Udruženju proizvođača jagodičastog voća ‘Vilamet’, videćemo dalje njihove reakcije“, kazala je Avakumović. U tom ariljskom udruženju tvrde da je takva odluka doneta na sastanku kome njegovi predstavnici nisu prisustvovali, te da je reč „o sramnom događaju“. Potpredsednik Udruženja proizvođača jagodičastog voća „Vilamet“ iz Arilja Duško Nenadić kazao je da sastanak u subotu uveče nije uspeo, jer se neki od predstavnika najvećih hladnjačara u Arilju nisu pojavili, pa je delegacija „Vilameta“ uzalud čekala.

Posle tog pokušaja, kako Nenadić tvrdi, sinoć su održani pregovori hladnjačara i predstavnika opštine na koje članovi tog udruženja nisu pozvani, iako je pregovarački tim „Vilameta“ bio spreman. „Sami (hladnjačari) su odredili 90 dinara, a rekli su da će u slučaju suše cenu podići, što znači da to nema nikakve veze ni sa ponudom, ni sa potražnjom, ni sa svetskim tržištem, već da se radi o velikoj pljački malinara koju treba zaustaviti“, kazao je Nenadić. On je najavio da će večeras biti održana Skupština udruženja „Vilamet“ koja će „osuditi to što se dogodilo’, odnosno što su pregovori nastavljeni bez predstavnika proizvođača.

Nenadić je rekao da će to udruženje sutra u Arilju od 12 do dva najverovatnije organizovati mirne proteste, bez blokada, kako bi proizvođači mogli da završe berbu na miru i dodao da će „nastaviti borbu za cenu maline na razne načine“. Put Arilje-Ivanjica u petak je odblokiran intervencijom policije. Blokada puta je trajala gotovo 24 sata, od četvrtka, kada se određen broj malinara iz ivanjičkog i ariljskog kraja okupio izražavajući nezadovoljstvo zbog otkupne cene maline od 80 dinara za kilogram maline A klase, odnosno 60 dinara za malinu B klase. Proizvođači traže da akontna cena za malinu roda 2011. bude oko 150 dinara po kilogramu, kao i prošle godine.

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">