Proizvođači mleka u Srbiji uputili su danas novi poziv premijerki Ani Brnabić za razgovor o problemu niske otkupne cene mleka, a ukoliko se ne odazove tražiće sastanak sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, rekli su danas u Savezu udruženja odgajivača goveda.

Predsednica tog saveza Sanja Bugarski rekla je za Betu da otkupljivači i prerađivači mleka ignorišu zahteve da povećaju otkupnu cenu mleka i zloupotrebljavaju sistem subvencija za stimulisanje i proširenje proizvodnje, pa državnu premiju od sedam dinara po litru uračunavaju u minimalnu otkupnu cenu.

Državna subvencija bi, kako je rekla, trebalo da služi za proširenje i unapređenje proizvodnje, a ne da se ona tretira kao pomoć prerađivačima.

„Prosečna otkupna cena mleka u Srbiji je 30 dinara, a subvencija države sedam dinara što je ukupno 37 dinara, a minimalna proizvođačka cena mleka je 56,60 dinara“, rekla je Bugarski.

Dodala je da su proizvođači mleka finansijski propali jer otkupljivači šest godina isplaćuju istu otkupnu cenu mleka.

Proizvođači mleka su 23. juna na sastanku u Novom Sadu zatražili da država propiše minimalnu otkupnu cenu mleka, a nakon toga su uputili poziv za razgovor sa premijerkom Anom Brnabić, ali nisu dobili odgovor.

Bugarski je rekla da proizvođači mleka traže od države da pomogne da se propiše minimalna otkupna cena mleka jer ako se to ne učini primarna proizvodnja mleka u Srbiji će propasti.

„Bez stočarske proizvodnje nema poljoprivrede i zbog toga čak i Norveška u skoro nemogućim klimatskim uslovima proizvodi najveći deo hrane pa i mleko“, rekla je Bugarski.

Prerađivači mleka su, kako je rekla na razgovorima o tom problemu rekli da ih to ne interesuje i da oni ne mogu da plate više.

Bugarski je navela da je i u Hrvatskoj desetkovana proizvodnja mleka iz istih razloga jer je ta država do ulaska u EU imala propisanu minimalnu otkupnu cenu koja je ukinuta ulaskom u tu zajedncu i sada strane kompanije koje su okupile tamošnje industrije uvoze mleko i pakuju ga u toj zemlji, pa potrošači piju uvozno mleko.

Predstavnici proizvođača mleka će, prema njenim rečima, za dva dana razgovarati sa ministrom poljoprivrede Branislavom Nedimović o tom problemu, ali da unapred znaju da je samo ministarstvo nemoćno jer se problem mora rešiti na nivou države.

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">