Povećanjem obima i izmenom proizvodnje strukture u voćarskoj i povrtarskoj proizvodnji uz donošenje i primenu adekvatnih mera poljoprivredne politike, moguće je da ova grupa proizvoda do 2020. godine ostvari vrednost izvoza od milijardu dolara.

Povećanjem obima i izmenom proizvodnje strukture u voćarskoj i povrtarskoj proizvodnji uz donošenje i primenu adekvatnih mera poljoprivredne politike, moguće je da ova grupa proizvoda do 2020. godine ostvari vrednost izvoza od milijardu dolara. U Privrednoj komori Srbije (PKS) održana je promocija Sušnice za voće, povrće, lekovito i začinslko bilje i pečurke koju proizvodi firma NTIM tehnologije iz Beograda. Sušnica predstavlja inovaciju koja je zaštićena patentom u Srbiji, kao i na medjunarodnom nivou. Promociju je vodila dr Danica Mićanović, sekretar Odbora za tehnološke inovacije PKS. Ona je istakla da u Srbiji danas ima mnogo inovacija, ponajviše iz agrarne oblasti. To je i normalno, dodala je ona, jer smo mi poljoprivredna zemlja. Inače, PKS podržava svaki vid inovativnosti i kreativnosti koji doprinosi unapredjenju nivoa tehnološkog razvoja zemlje i podizanja konkurentnosti naših kompanija, na domaćem i inostranom tržištu.

Savetnik predsednika PKS za poljoprivredu Vojislav Stanković je naglasio da se proizvodno i tehnološko prestrukturiranje i rast produktivnosti u poljoprivredi, kao i veća konkurentnost na domaćem i svetskom tržištu moraju bazirati na ekološkim, energetskim i ekonomskim kriterijumima. On je naglasio da Srbiju treba pretvoriti u područje tradicionalno-konvencionalne poljoprivredne proizvodnje.
,,Agroindustrija u stvaranju bruto društvenog proizvoda zemlje učestvuje sa 15 odsto, ali ako se uzme celokupan doprinos poljoprivrede ostalim sektorima privrede, posebno proizvodjačima i preradjivačima inputa i sirovina učešće nadmašuje čak 40 odsto BDP. Inače, u voćarskoj proizvodnji godišnje se realizuje 1,2 miliona tona raznovrsnih vrsta sorata voća u vrednosti od oko 500 miliona dolara, dok povrtarska proizvodnja godišnje obezbedjuje 2,2 miliona tona raznovrsnih povrtarskih proizvoda u vrednosti od oko 620 miliona dolara. Godišnja vrednost izvoza voća i povrća je oko 600 miliona dolara, uvoza oko 250 miliona dolara. Poslednjih godina u izvozu dominira sveže i zamrznuto voće i povrće, dok su proizvodi iz viših faza prerade sve manje zastupljeni. Godišnje se izveze oko 4.400 tona sušenog voća u vrednosti od 12 miliona dolara, ali se i uvozi oko 200 tona sušenog voća u vrednosti od oko osam miliona dolara. U spoljnotrgovinskoj razmeni povrća, izveze se oko 3.000 tona u vrednosti od oko 15 miliona dolara, a uveze oko 13.000 tona za šta se potroši oko 14 miliona dolara. Uz podršku države moguće je da do 2020. godine ova grupa poroizvoda ostvari vrednost izvoza od milijardu dolara“, rekao je Stanković.

Podršku za ovakvu proizvodnju dao je i državni sekretar u ministarstvu poljoprivrede i trgovine Ljubiša Dimitrijević koji je ostakao da naša životna sredina nije zagadjena, a da je cilj da se u budućnosti izvoze proizvodi iz viših faza prerade. Uz to, nužno je da se podigne i konkurentnost proizvodnje. Po njegovim rečima, Vlada Srbije će pomagati ovakve programe, jer je cilj da se sa ovakvim proizvodima iz viših faza prerade zauzme deo svetskog tržišta. Govoreći o Sušnici za voće, povrće, lekovito i začinsko bilje i pečurke Miloš Veselinović iz Firme NTIM tehnologije je naglasio da je do sada proizvedeno oko 50 ovakvih sušilica za koja vlada veliko interesovanje na domaćem i stranom tržištu. Cena jedne sušilice na domaćem tržištu je 25.000 evra, dok je ona stranim tržištima viša za 10.000 evra.

Izvor: PKS

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">