Reklama

Izvor: RTS

Sve više voćara odlučuje se da gaji jabuke zbog izvoza na strano tržište, naročito u Rusiju. Voćarstvo zahteva veća ulaganja, a na zaradu se ne može računati prvih nekoliko godina. Međutim, prostor za poslovanje sve je veći, pa bi jabuka za privrednike mogla da bude pravo „rajsko voće“. Srpsko voće poslednjih godina sve lakše pronalazi put do stranog kupca. Jabuke su i te kako tražene u Rusiji, pa ne čudi što se sve više voćara odlučuje da gaji tu voćku. Oni koji planiraju da počnu proizvodnju treba da znaju da voćarstvo u startu zahteva veća ulaganja, a na zaradu se ne može računati prvih nekoliko godina.

Izjave Milisava Vujovića,Tomislava Jelića, Miloša Paunovića i Mire Milinković

Za podizanje modernog zasada jabuke, sa kvalitetnim sadnicama i sistemom za zalivanje kap po kap, potrebno je i do 10.000 evra, kažu u Udruženju „Čačanska jabuka“. Uloženi novac se može vratiti samo ukoliko voće kvalitetom i cenom zadovoljava kupce, koji su sve zahtevniji. Zato bi voćnjake trebalo zaštititi protivgradnom mrežom, a to po hektaru košta dodatnih 15.000 evra. Voćar Milisav Vujović, kaže da su do sada davane subvencije na mrežu, koja je samo jedna od stavki koja se koristi, a skupa je i konstrukcija, stubovi, žice.

Članovi Udruženja, njih dvadeset troje, zajedno imaju 60 hektara pod jabukama i godišnje proizvedu oko 2.000 tona jabuka. Da ne bi propadale, izgradili su hladnjaču, u kojoj, za sada, mogu da uskladište polovinu roda. Iako je reč o zaista velikoj investiciji, vrednoj više od milion evra, hladnjača je proizvođačima omogućila da jabuke sada prodaju po ceni višoj nego u trenutku berbe. Trenutno se jabuke ajdare izvoze po ceni od 60 do 65 evrocenti za kilogram. Sorte koje su manje zastupljene su i skuplje. „Naši planovi usmereni su prvenstveno na proširenje kapaciteta hladnjače, jer su naše potrebe veće od sadašnjih mogućnosti. U planu je i kupovina klasirnice“, kaže Tomislav Jelić, predsednik udruženja „Čačanska jabuka“. Miloš Paunović navodi da bi trebalo ponovo da se šire parcele i da se vrši zamena sadnica koje su pri kraju radnog veka.

Briga o ispravnosti

Kako se gotovo čitav rod izvozi u Rusiju, važno je obezbediti potvrde o zdravstvenoj ispravnosti. Savete o zaštiti bilja i svim merama resornog ministarstva, voćari mogu da dobiju u mreži za podršku ruralnom razvoju, gde se posebna pažnja posvećuje udruživanju. „Zbog usitnjenih poseda, posebno u centralnoj Srbiji, jako je teško obezbediti količinu robe koja je potrebna inostranom kupcu upravo iz razloga što je to različit sortiment, različit kvalitet“, navodi Mira Milinković, regionalni koordinator za ruralni razvoj iz Čačka. Kako su mogućnosti za izvoz jabuke mnogo veće od onih koje Srbija trenutno nudi, onima koji žele da se bave voćarstvom jabuka bi mogla da bude rajsko voće.

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">