Više nego udvostručen promet je obeležio proteklu nedelju na Produktnoj berzi u Novom Sadu. Naime, ostvaren je količinski promet od 2.604 tone u vrednosti 56.596.590 dinara.

Promet kukuruzom u periodu od 28. septembra do 2. oktobra bio je najveći količinski promet. Trgovanje kukuruzom se kretalo po cenama u rasponu od 16 do 16,30 dinara po kilogramu, uz jasno izražen uzlazni cenovni trend. Bez obzira na najavljene vrhunske prinose kukuruza, cena ne samo da se ne smiruje, nego je tražnja sve veća i veća. U strukturi kupaca dominiraju izvoznici, dok se stiče utisak da i domaća tražnja prati cenovne izvozne trendove. S obzirom da su već dogovoreni ozbiljni izvozni aranžmani za period do kraja 2020. godine očekuje se zanimljiv naredni period.

Situacija na tržištu pšenice je slična situaciji sa kukuruzom. Zaključena je količina od 1.129 tona, u cenovnom rasponu od 18,60 do 19,30 dinara po kilogramu. Poput kukuruza i ovde je jasan uzlazni cenovni trend. Polako, ali sigurno, izvozna tražnja počinje da diktira cenu. U svakom slučaju, i kod pšenice će biti interesantno pratiti situaciju u narednom periodu.

Što se tiče zrna soje, protekle nedelje je prometovano 100 tona u cenovnom rasponu od 42,50 do 43,00 dinara po kilogramu. Poput situacije na tržištu žitarica, može se očekivati i situacija na tržištu soje.

Od ostalih roba trgovano je i sojinom sačmom u količini od 25 tona po ceni od 47,10 dinara po kilogramu.

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">