Reklama

Kompanija Sunoko, koja posluje u sastavu MK Grupe, najveći domaći proizvođač i izvoznik šećera, proizvela je ove godine više 220 hiljada tona šećera, od čega je u fabrici šećera u Vrbasu ostvarena rekordna proizvodnja od 101.182 tone.

To je najveća proizvodnja ikada do sada zabeležena u Srbiji, saopšteno je danas na konferenciji za novinare u Vrbasu, na kojoj su predstavljeni rezultati kompanije.

Predsednik MK Grupe, Miodrag Kostić, rekao je tom prilikom da je u proteklih deset godina Sunoko uložio 110 miliona evra u tri šećerane, a da su u planu i nove investicije.

„Cilj mi je da budemo najefikasniji u Evropi, a tokom ove godine Sunoko je investirao oko 9,4 miliona evra u svoje fabrike. Investicije su bile orijentisane ka povećanju kapaciteta prerade, smanjenju troškova proizvodnje, povećanju energetske efikasnosti i očuvanju životne sredine“, rekao je Kostić.

Sunoko, u čijem sastavu rade tri šećerane, među kojima i ova u Vrbasu, godišnje u Evropsku uniju izveze oko 90 hiljada tona šećera, precizirao je Kostić.

On je naveo da je Sunoko već najefikasniji proizvođač šećera u Evropi, i dodao da ulaskom Srbije na jedinstveno evropsko tržište i skidanjem kvota u okviru EU, Sunoko može da se „dodatno razvije dva ili tri puta.“

Kostić je naveo da je cilj šećerane u Vrbasu, u 2013.godini, da nadmaši ovogodišnje rezultate, i proizvede 110.000 tona šećera.

Predsednik MK Grupe je obavestio novinare i da je menadžment njegove kompanije danas u Grčkoj, i da će predati ponudu za kupovinu „Helenik Šugar“ (Hellenic Sugar).

Direktor proizvodnog pogona Vrbas, Milan Krljanović, rekao je da je ta fabrika u ovogodišnjoj kampanji preradila oko 677.195 tona korena šećerne repe, odnosno proizvela 101.182 tona šećera za izvoz na evropsko tržište.

Na pitanje novinara da li se može očekivati rast cene šećera, on je rekao da je to teško predvideti, ali da „na neki način misli da ona neće rasti“, i da će se to rešiti smanjenjem troškova.

Potpredsednik Vlade Vojvodine i pokrajinski sekretar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, Goran Ješić, rekao je da je kompanija MK grupa pokazala šta znači strateško ulaganje u poljoprivredu, obnovljive izvore energije, smanjenje troškova proizvodnje, znanje, nove tehnologije, i da je primer dobre saradnje proizvođača šećerne repe, radnika, vlasnika kapitala, i države.

On je podsetio da je MK grupa uložila 25 miliona evra u ovu šećeranu.

Direktor sirovinskog sektora u fabrici u Vrbasu, Rade Miljanić, rekao je da su počela ugovaranja setve za kampanju 2013., i da su proizvođačima šećerne repe ponuđena dva ugovora (dinarski i devizni).

U 2012. godini za potrebe kompanije Sunoko zasejano je blizu 38 hiljada hektara šećerne repe, od čega oko 19 hiljada hektara za sirovinsko područje fabrike šećera u Vrbasu, više od 11 hiljada za fabriku u Pećincima, i osam hiljada hektara za fabriku u Kovačici.

Izvor: Tanjug, RTV

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">