Reklama

Izvor: http://www.biznisnovine.com/

Direktor Generalnog Inspektorata Ministarstva poljoprivrede, trgovine, šumarstva, i vodoprivrede Dušan Pajkić juče je poručio građanima da izbegavaju rakije nelegalnog proizvođača „Skajid“ iz Subotice, precizirajući da je sa tržišta do sada već povučeno oko 3.500 litara nebezbedne rakije. Pored rakije „šljivovice“, prepečenice u pakovanju od pola litre, potrebno je izbegavati rakiju „šljivovicu“ u, takođe, plastičnom pakovanju od jednog litra sa „50 odsto“ i 40-postotnu „lozovaču“ u pakovanju od jednog litra, rekao je Pajkić povodom slučaja smrti tri osobe koje su konzumirale rakiju tog proizvođača. “ On je pozvao građane da se, ukoliko primete ove proizvode u radnjama, obrate poljoprivrednoj inspekciji, a i veletrgovcima, kao i maloprodajama, da pregledaju rafove i da, ako ih uoče, takve artikle povuku u magacin i obaveste inspekciju kako bi ih sklonila na bezbedno mesto i više niko ne bi nastradao.

Pajkić je rekao da Ministarstvo redovno obavlja inspekcijske kontrole i da su prema Zakonu o bezbednosti hrane, i oni koji „prometuju“, odnosno trgovci i proizvođači, takođe odgovorni za bezbednost proizvoda.
Svaki odgovoran trgovac bi trebalo da od onoga od koga dobavlja rakiju zatraži analizu, koja će potvrditi da je taj proizvod zdravstveno bezbedan, rekao je Pajkić, objasnivši da proizvođač potvrdu dobija posle analize u ovlašćenoj laboratoriji. Pajkić je rekao da se ne slaže sa tim da kontrola nije bila dobra, jer je lane iz različitih razloga sa tržišta povučeno 130.000 litara različitih alkoholnih pića. „Ovde se radi o kriminalu, o nelegalnim radnjama o tokovima koje je veoma teško kontrolisati tako da naša inspekcijska služba u svom radu primenila sve što možemo da uradimo da ovo sprečimo“, rekao je Pajkić.
On je dodao da „ne postoji takav sistem kontrole kojii vam može garantovati sto odsto da se ovo neće desiti“.

Na prvom mestu je odgovoran proizvođač i zbog toga će protiv njega biti podneta krivična prijava, jer je morao da na tržište pusti bezbedan proizvod, rekao je Pajkić. On je najavio da će Inspektorat apelovati na sudske organe da u ovom postupku odgovornim licima zabrane u skladu sa zakonom o bezbednosti hrane ne samo trenutno bavljenje ovom delatnošću nego i ubuduće. Svaka prirodna voćna rakija sadrži mali procenat metanola, a u „lozovači“ je ogromna koncentracija metanola, naveo je Pajkić. U „lozovači“ je dozvoljena koncentracija metanola od jednog do četiri grama po litru, a „Skajidova“ je imala čak 45,7 grama po litru što je nezamisliva količina, objasnio je Pajkić.

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">