Uvoz soje u Evropsku uniju iz SAD povećan je za 112 odsto u periodu jul-decembar 2018. u poređenju sa istim periodom u 2017. Sa udelom od 75 odsto ukupnog uvoza soje u EU, SAD su postale broj jedan dobavljač.

Evropa je najvažnija izvozna destinacija SAD za soju, s udelom od 28 odsto, a prate je tržišta Argentine s udelom od 10 odsto i Meksika s udelom devet odsto. To je rezultat dogovora između predsednika Evropke komisije Žan Klod Junkera i SAD Donalda Trampa iz jula 2018. u kom su se dve strane složile da povećaju trgovanje u nekoliko područja među koju kojima je posebno naglašeno trgovanje sojom.

Rezultati o uvozu soje koje je Evropska Komisija nedavno objavila upućuju na to da je postignuti dogovor uticao da u drugoj polovini 2018. SAD zauzmu vodeću poziciju kao dobavljač soje u Evropskoj uniji. Vodeća pozicija preuzeta je od Brazila tradicionalnog dobavljača soje u Evropi. U 2018. od januara do decembra u Evropskoj uniji 50 odsto soje uvezeno je iz SAD, a 36 odsto ukupno uvezene količine iz Brazila. U poređenju sa 27 sedmica u periodu od jula do decembra 2017. godine, uvoz soje iz USA je povećan za 112 odsto i iznosi 5.181.833 tona.

U poređenju rezultata o ukupnom udelu uvoza soje, SAD sada imaju udeo 74,5 odsto u odnosu na 39 odsto udela ostvarenog u istom periodu godinu ranije.Tako su SAD preuzele vodeću poziciju ispred Brazila (19 odsto) drugog glavnog dobavljača soje, a slede ih Kanada (2 odsto), Ukrajina (16 odsto) i Paragvaj (1 odsto).

Inače Evropska unija uvozi oko 14 miliona tona soje godišnje. Soja se u EU koristi kao izvor proteina za ishranu životinja to jest živine, svinja i goveda. Soja iz SAD je zbog atraktivne cena veoma privlačna za uvoznike i korisnike u Evropskoj uniji.

Autor: M.A.

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">