Nedavno je objavlјen izveštaj o upotrebi sistema za hitno obaveštevanje o hrani koja je nebezbedna za lјudsku i životinjsku upotrebu (RASFF ‒ The Rapid Alert System for Food and Feed). Izveštaj pokazuje da je Evropska komisija u 2017. godini primila ukupno 3.832 obaveštenja o hrani rizičnoj za lјudsku ili životinjsku upotrebu. Od toga su 942 obaveštenja klasifikovana kao „uzbuna”, što označava da su problematične namirnice predstavlјale ozbilјan rizik po zdravlјe te su zahtevale brzu reakciju nadležnih.

Kada su u pitanju granice Evropske unije, najviše obaveštenja ukazivalo je na salmonelu u živinskom mesu, dok je na tržištu EU najviše uzbuna bilo zbog žive u mesu sablјarke.

Procenat obaveštenja izdatih za životinjsku hranu i materijale koji dolaze u dodir s hranom u 2017. godini bio je mali, 6 odnosno 3,1 odsto. Veliki broj obaveštenja prethodne godine izdat je zbog ostataka fipronila u jajima usled nezakonite upotrebe te supstance kao biocida. U protekloj godini je zabeležen rekordni nivo razmene informacija u okviru ovog sistema, zahvalјujući čemu su zaražena jaja pronađena i povučena s tržišta.

Komesar Vitenis Andriukaitis, nadležan za zdravlјe i bezbednost hrane, izjavio je: „Ovaj sistem uzbunjivanja je već skoro 40 godina klјučni alat za garantovanje bezbednosti namirnica na tržištu, pronalaženje nebezbednih i njihovo brzo povlačenje s tržišta. Incident s fipronilom nas je naveo da predložimo nove načine za dalјe unapređenje sistema, zahvalјujući čemu smo u stanju da se efikasnije borimo protiv prevara preduzimanjem koordiniranih akcija koje sprovode subjekti u prehrambenoj industriji i nadležne vlasti država članica. Najveći broj unapređenja i konkretnih mera na koje su se obavezale države članice uveliko se primenjuju. Radujem se predstavlјanju integralnog izveštaja na novembarskoj sednici Saveta za polјoprivredu i ribarstvo.“

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">