Izvor: PKS

Cilj Srbije u poljoprivredi je da se više proizvede i više zaradi. Srbija može da postane snažna država i nosilac stabilnosti u regionu. Jaka ekonomija nije moguća bez političke stabilnosti, rekao je minister Dušan Petrović na forumu „Hrana za Evropu“. U Srbiji od agrara živi oko dva miliona ljudi, a prošle godine u zemlji je bilo oko 450.000 registrovanih gazdinstava. Zbog ovako velikog broja ljudi agrarna politika mora da se bavi i socijalnom politikom. Srbija ima i niz specifičnosti, koje mora da koristi na svom putu ka Evropskoj uniji u proizvodnji hrane. Inače u Srbiji nije dovoljna iskorišćenost potencijala u poljoprivredi. Da bismo povećali proizvodnju hrane, mi smo u srpska sela kod proizvođača poslali i 2.000 agronoma. Njihov doprinos će biti da pomognu gazdinstvima da više proizvode hrane, a samim tim i da više zarade. Ovo je između ostalog istakao ministar poljoprivrede u Vladi Srbije, Dušan Petrović, prilikom otvaranja Poljoprivrednog foruma „Hrana za Evropu“, koji se pred više od 100 učesnika iz zemlje i sveta održava od 13. do 15. oktobra u Subotici. U radu Foruma učestvuju i predstavnici Privredne komore Srbije.

Po rečima Petrovića, mladi agronomi koji su poslati u srpska sela doprineće da se proizvodnja hrane podigne na viši nivo. On je naglasio da će država podržati velike kompanije u Srbiji jer samo veliki mogu i da pomognu malima da više proizvode i da više zarade. U takvom radu biće nam potrebno i više solidarnosti da bi svi mogli i više da zarade. Dakle, Srbija može da bude snažna država, a to znači da treba i da iskoristi sve što joj se pruža na putu ka Evropskoj uniji, a naša kandidatura za člana predstavlja i najbolji pravac. To nije lak put jer se više od polovine propisa koje donosimo odnosi baš na poljoprivredu, rekao je Petrović. Sve to nam govori i da je Srbija agrarna zemlja. „Srbija ima sve što joj je potebno da bismo mogli bolje da živimo. Na selu se danas lošije živi nego u gradu, ali se sve čini da se izjednače uslovi života. Međutim, ni dobra ekonomija nije moguća bez političke stabilnosti. Zato nam je i cilj da imamo stabilan sistem i stabilnu državu, što će biti garant stabilnosti u regionu. Ovo je naša šansa koju ne smemo propustiti“, naglasio je Dušan Petrović.

Predsednik Upravnog odbora Ekonomskog instituta koji je i organizator Foruma, Aleksandar Vlahović je naglasio da će agrar biti i ključ bržeg razvoja Srbije u narednom periodu. Po njegovim rečima poljoprivreda u stvaranju bruto društvenog proizvoda direktno učestvuje sa 17 odsto, u izvozu Srbije čak sa 24 odsto i upošljava oko 20 odsto radne snage. Pametnim ulaganjem možemo udvostručiti sve ono što nam agrar danas donosi.

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">