Srbija se svrstala među najveće svetske izvoznike žita i nudi brojne prednosti u pogledu trgovine – od visokokvalitetnih žitarica do povoljnih saobraćajnih veza duž Panevropskog koridora VII koji povezuje Crno more sa Severnim morem, rečeno je na prvoj Srpskoj žitarskoj konferenciji koja je održana danas u Beogradu

Danas je u Beogradu održana prva Srpska žitarska konferencija koja je okupila preko 200 učesnika iz zemlje i inostranstva, uključujući predstavnike nacionalnih žitarskih asocijacija, predstavnike srpske vlade i resornih Ministarstava, zvanice iz sektora privrede i internacionalnih kompanija koje posluju u sektoru trgovine žitaricama i uljaricama, kao i srpske trgovce i izvoznike žitarica i uljarica.

Konferenciju je otvorio ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, nakon čega se prisutnima obratio predstavnik Organizacije UN za hranu i poljoprivredu (UN FAO) Emmanuel Hidier i direktor agribiznis sektora za Centralnu i Istočnu Evropu EBRD-a Miljan Ždrale, kao i predsednik udruženja Žita Srbije Vukosav Saković.

Srbija se svrstala među najveće svetske izvoznike žita i nudi brojne prednosti u pogledu trgovine – od visokokvalitetnih žitarica do povoljnih saobraćajnih veza duž Panevropskog koridora VII koji povezuje Crno more sa Severnim morem.

Prinosi žitarica u Srbiji i dalje su za 15 do 20 odsto manji nego u Evropskoj uniji, ali Srbija brzo nadmašuje prinose kukuruza koji su porasli za četvrtinu, a prinosi pšenice za trećinu u poslednjih deset godina.

Članstvo u Međunarodnom žitarskom savetu

Ministar Nedimović izjavio je danas da će Srbija podneti aplikaciju za članstvo u Međunarodnom žitarskom savetu.

”Bićemo 57. zemlja članica i prvi u okruženju, jedina zemlja na Balkanu koja je član Saveta, a članice tog tela su zemlje EU i Rusija i to će nam omogućiti da dođemo do informacija da možemo da planiramo godinu ispred nas. To će pomoći da znamo kakvi su trendovi na tržištu, da se informišemo o bitnim temama iz ove oblasti i kretanjima cene na svetskom tržištu.”, rekao je Nedimović.

Prema rečima Emmanuela Hidiera, višeg ekonomistu FAO-a, neophodna su dalja srednjoročna i dugoročna ulaganja, poput modernizacije sistema za navodnjavanje kako bi se odgovorilo na klimatske promene i značajno smanjenje količine kiše, sa ciljem da se poveća proizvodnja i prinosi žita.

Miljan Ždrale je dodao da će ulaganje u proširenje lučkih kapaciteta, izgradnju novih silosa i nadogradnju postojećih ”staviti Srbiju u dobru poziciju, odnosno otvoriti mogućnost da u visokoproduktivnim godinama odgovori na smanjenje prinosa i nestašice žita u inostranstvu”.

Prva Srpska žitarska konferencija,organizovana je u okviru zajedničkog projekta udruženja Žita Srbije, Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih Nacija (UN FAO) i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede sa idejom da ovaj događaj postane tradicionalan.

Poslednje dve godine FAO i EBRD, kroz brojne projekte koje realizuju u našoj zemlji, podržavaju Vladu Republike Srbije i Udruženje Žita Srbije u njihovim naporima da ojačaju srpski položaj kao velikog proizvođača i izvoznika žitarica i uljarica.

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">