Odluka – Vlade Srbija će uvesti ulje, a mogu da trguju sve kompanije.

Vlada Srbije usvojila je juče odluku o uvozu 20.000 tona ulja kako bi se stabilizovalo domaće tržištu, a ovu namirnicu moći će da uvezu sve zainteresovane kompanije, i to bez carine, dok se ne ispuni ova kvota

Stručnjaci iz regiona ocenili su za Press da bi Srbija mogla da izbegne nestašicu ulja i šećera koja već nedeljama vlada u srpskim trgovinama jedino ako potpuno otvori tržište.
Vlada je inače donela i odluku o puštanju dodatnih 3.000 tona ulja iz Rezervi, dok je odustala od bescarinskog uvoza šećera jer su proizvođači popustili i vratili staru cenu tog proizvoda. Tako su šećerane „Sunoko“ i „Te-to Senta“ juče ograničile veleprodajne cene šećera na 79 dinara po kilogramu. Teodora Deak, generalna direktorka šećerane „Te-to“ Senta, potvrdila je za Press da je ta kompanija spustila cene svojih proizvoda zbog najave Vlade da će u suprotnom uvoziti šećer.

– Nismo precizirali na koji rok će veleprodajne cene biti na ovom nivou jer to zavisi od spoljnih faktora i od naše moći da opstanemo sa tim cenama – rekla je Deakova.

Ljubiša Radenković, generalni direktor kompanije „Sunoko“, istakao je da bi se uvoz dodatnih količina šećera bez adekvatnih zaštitnih carinskih mera pogubno odrazio na industriju šećera.

Nema razloga za nestašice?!

Olga Čurović, direktorka Poslovne zajednice za industrijsko bilje, navela je da će biti dovoljno ulja za potrebe građana i prerađivačke industrije.

– Nema razloga za nestašice. Proizvodnja i ponuda suncokretovog ulja trenutno su duplo veće od potrošnje građana. Za mesec dana uljare su isporučile tržištu više od sedam miliona litara ulja – rekla je ona.

Predsednik „MK grupe“ Miodrag Kostić kratko je izjavio za Press da je šećer trenutno u Srbiji jeftiniji nego u bilo kojoj evropskoj zemlji, a da šećerane najskuplje plaćaju šećernu repu.
Stručnjaci iz regiona poručuju da Srbija treba da otvori tržište. Igor Gavran iz Spoljnotrgovinske komore BiH kaže da upravo zatvorenost tržišta uništava Srbiju, koja ima neuporedivo jaču poljoprivredu od ove zemlje.

– Kada je dovoljno domaćih prehrambenih proizvoda, kao u Srbiji, onda se svima čini idealnim da se tržište „zatvori“. Ali kada se pojavi nestašica osnovnih namirnica, jasno je da je to veliki problem, pa dolazi do toga da država reaguje. BiH je možda i previše otvoreno tržište, ali zato su kod nas nestašice gotovo nemoguće. Ako nestane ulje koje uvozimo iz Srbije, kupuje se u Hrvatskoj – kaže Gavran.

Stipan Bilić, hrvatski poljoprivredni stručnjak, ističe da u Hrvatskoj, koja ima otvoreno tržište, ne mogu da se dese nestašice.

– Ako neće hrvatski proizvođač da prodaje ulje, to jedva čekaju oni iz Austrije ili Mađarske – zaključuje Bilić.

Izvor: Biznis, Ivana Žigić

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">