Izvor: PKS

Za devet meseci 2011. godine iz poljoprivrede izvezeno proizvoda u vrednosti 1,95 milijardi dolara, uvezeno za 845,5 miliona dolara i ostvaren suficit od 1,1 milijardu dolara.

Za prvih devet meseci ove godine iz Srbije je u svet izvezeno poljoprivredno – prehrambenih proizvoda u vrednosti od 1,95 milijardi dolara, uvezeno je za 845,5 miliona dolara, pa je ostvaren i suficit u trgovini sa svetom od 1,1 milijardu dolara. U ovom periodu ostvaren je rast izvoza od 34,3 odsto u odnosu na isti period prošle godine pa on u ukupnom robnom izvozu Srbije učestvuje sa 22 odsto. Istovremeno rast uvoza je 19,7 odsto sa učešćem u ukupnom robnom uvozu od 5,7 odsto, a stopa pokrivenosti uvoza sa izvozom je 230,7 odsto, pa ima rast od 48,2 odsto. Ukoliko se nastavi dosadašnja tendencija u poljnotrgovinskoj razmeni agrarnih proizvoda Srbija će do kraja ove godine ostvariti izvoz u vrednosti od oko 2,8 milijardi doalra, uvoz od oko 1,2 milijarde dolara i rekordan suficit od oko 1,6 milijardi dolara.

Savetnik predsednika Privredne komore Srbije za poljoprivredu Vojislav Stanković kaže da su najvažniji proizvodi agrarnog porekla u izvozu žuti kukuruz u vrednosti od 300,3 miliona dolara, šećer od šećerne repe rafinirani u vrednosti od 85,2 miliona dolara, malina ,,roland“ zamrznuta u vrednosti od 79,7 miliona dolara, merkantilna pšenica u vrednosti od 74,1 miliona dolara, a jestivo ulje od suncokreta izvezeno je u vrednosti od 64,1 miliona dolara. Posmatrano po odsecima SMTK, u izvozu dominiraju robne grupe: žita i proizvodi na bazi žita u vrednsoti od 539,6 miliona dolara sa učešćem u ukupnom robnom izvozu od 6,1 odsto , a voće i povćre sa ostvarenim izvozom od 466,9 milioan doalra učestvuje u ukupnom robnom izvozu sa 5,3 odsto.

Po rečima Stankovića na uvoznoj strani, među agrarnim proizvodima, dominira tradicionalno grupa ,,nekonkurentnih“ proizvoda – sirova kafa 69,6 miliona dolara, banane sveže su kupljene za 29,9 milioan doalra i pomorandže slatke i sveže u vrednosti od 20,9 miliona dolara. Po ostvarenoj vrednosti u uvozu su najzastupljeniji odseci: voće i povrće sa vrednošću uvoza od 209 miliona dolara (učešće u ukupnom uvozu je 1,4 odsto), i kafa, čaj, kakao i začini u vrednosti od 135,3 miliona dolara i sa učešćem u ukupnom uvozu od 0,9 odsto.

,,Povoljni rezultati poljoprivrede Srbije u spoljnotrgovinskoj razmeni, ostvareni su zahvaljujući pogodnostima koje ona ima u preferencijalnom statusu na tržištu EU, zatim ostvarenoj liberalizaciji u razmeni sa zemljama zapadnog Balkana (CEFTA) i konjukturi, koja se i dalje održava na svetskom tržištu. Spoljnotrgovinska razmena proizvodima agrarnog porekla bila je najveća sa zemljama sa kojima Srbija ima potpisane sporazume o slobodnoj trgovini. Zemlje članice EU učestvuju sa oko 48 odsto u izvozu Srbije proizvodima agrarnog porekla, a drugi po važnosti partner su zemlje CEFTA sporazuma, gde je Srbija plasirala oko 46 odsto od ukupno ostvarene vrednosti izvoza agrarnim proizvodima“, kaže Vojislav Stanković.

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">