Suša i poskupljenje stočne hrane u Srbiji prisiljavaju stočare da gase farme svinja, pa će cena mesa u maloprodaji rasti, uprkos tome što ga industrija uvozi za prerađevine, a veliki inostrani trgovački lanci i gotove mesne proizvode, upozoravaju stočari

Vlasnik farme tovljenika u Laćarku kod Sremske Mitrovice Bora Šuljmanac rekao je za Betu da u toj grani poljoprivrede nikad nije bilo gore i da zarade nema ili je minimalna, iako rastu cene mesa u maloprodaji.

Da bi sprečila poskupljenje, država je krajem prošle godine zamrzla cenu svinjskog buta na maksimalno 650 dinara po kilogramu. ”Godišnje utovim oko 5.000 svinja i jedva pokrijem troškove ishrane, a ni to ne bih uspeo da se ne bavim i ratarstvom i proizvodim žitarice zbog čega ne kupujem skupu hranu, ali je zarada, opet nula“, rekao je Šuljmanac.

Dodao je da je kilogram žive vage tovljenika od 190 do 210 dinara i da se meso, čim cena malo poraste, uvozi i smanjuje tražnja i tada pojeftini živa stoka.

On je rekao da su nekada poizvođači i klaničari delili zaradu od prodaje mesa, a da sada klaničari legalno prisvajaju zaradu i proizvođača, dižući maloprodajne cene i ucenjujući proizvođače otkupnim cenama. “Čim malo poraste otkupna cena svinja klaničari uvezu meso i nateraju proizvođače da spuste prodajne cene i zbog toga meso ne poskupljuje, u skladu sa poskupljenjem hrane, goriva, veterinarskih usluga, a posledica takvog stanja na tržištu je da se uništava domaće svinjarstvo i ubrzano smanjuje stočni fond”, rekao je Šuljmanac.

On je ocenio da se oko 40 odsto mesa za domaće potrebe uveze, da ga uvoze čak i velike industrije mesa koje više u svojim pogonima, kao ranije, ne zakolju ni jednu svinju. Domaća proizvodnja, kako je rekao, zadovoljava tek 60 odsto potrošnje. Dodao je da je on treća generacija u porodici koja se bavi svinjarstvom i da mu je teško da ugasi proizvodnju, uprkos brojnim problemima.

Šuljmanac je rekao da mu država za premije za poslednjih godinu dana duguje oko pet miliona dinara i da je to za nekog, ko ne poznaje stanje u poljoprivredi, značajan novac, ali kada se ima u vidu da dve gume za traktor koštaju 400.000 dinara, a prikolica za odvoz stanjaka od 25.000 do 30.000 evra, jasnije je kolika je to pomoć. Za taj novac na njegovoj farmi može da se, prema njegovim rečima, obezbedi samo sojina sačma za dva meseca, što je samo jedna od komponenti za ishranu stoke.

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">