Analiza grožđa i izgled vinograda obećavaju dobar rod. Poneki beru najranije sorte, dok većina u grožđu meri šećere i kiseline i sprema se za berbu u narednim danima. A u Vršcu, berba je već počela . …
U subotičkom kraju sve je spremno za berbu. Gordana Pavković iz Vinarije „Zvonko Bogdan“ kaže da će u vinograde naredne sedmice.

„Trenutno se u vinariji nalazi tim enologa predvođen našim glavnim konsultantom, ali su tu i mladi enolozi iz Italije, Španije i Mađarske. Oni svaki dan procenjuju kvalitet grožđa i pre svega mere šećer i kiseline u grožđu. Ukoliko se ovakvi vremenski uslovi nastave očekujemo početak berbe za nekoliko dana. Prvo ćemo brati sovinjon kako bismo zadržali njegov aromatski kompleks. Nakon toga ćemo brati burgundac beli, a zatim naše crvene sorte merlo, kaberne fran i frankovka,“ kaže Pavkovićeva.

U Irigu, u Vinariji „Mačkov podrum“ počeli su berbu portugizera, od kog prave poznati svatovac. Vlasnik Sava Jojić kaže da je, pošto su vina prijavili u sistem geografskog porekla, početak berbe odobrila inspekcija Ministarstva za poljoprivredu.

„Portugizer je zreo, izuzetno zdravog stanja, sa dovoljnom količinom šećera za proizvodnju svatovca. Grožđe je bolje nego lane, nema smeđuranih bobica pošno nije bilo toliko ekstremno toplih dana. Berba je odlična a prinos je onakav kakav smo mi želeli, a to je dva kilograma po čokotu,“kaže Jojić.

Docent na tehnologiji vina, Tehnološkog fakulteta u Novom Sadu Vladimir Puškaš podseća da je zbog evidentnih klimatskih promena složenije odrediti pravo vreme za početak berbe.

„Sam momenat berbe se određuje iz odnosa sadržaja šećera i ukupnih kiselina, odnosno pH vrednosti. To je naročito bitno kod belog grožđa namenjenog za proizvodnju belih vina, dok se kod crnog grožđa moramo voditi računa o fenolnoj zrelosti. To se relativno lako može utvrditi posmatranjem boje bobica i posmatranjem semenke grožđa pošto su one izvor velike količine kvalitetnih fenolnih jedinjenja koja su neophodna za proizvodnju kvalitetnih crvenih vina,“ zaključuje Puškaš.

Inače, u Srbiji je pod vinogradima samo 30 hiljada hektara, a proizvodnjom i preradom grožđa bavi se 120 hiljada domaćinstava. Prosečna godišnja proizvodnja vina u republici je milion 700 hiljada hektolitara, dok je potrošnja po stanovniku relativno mala – tek oko 4 litra. Ohrabruje činjenica da se poslednjih godina ulaže u savremene vinograde i otvara sve više vinarija. Koristeći savremenu tehnologiju, vinari proizvode znatno kvalitetnija vina, koja na prestižnim međunarodnim vinskim takmičenjima osvajaju značajna priznanja.

A berba u Vršcu je već počela.

Izvor: RTV

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">